4-2

De Jong bezorgt PSV drie punten in spektakelstuk tegen AZ

PSV heeft vrijdagavond in een spektakelstuk in Alkmaar afgerekend met AZ. Dankzij drie doelpunten van Luuk de Jong werd het 4-2 voor de koploper.

De ploeg uit Eindhoven kan zodoende carnaval gaan vieren met een voorsprong van vijftien punten op nummer twee Ajax, dat zondag FC Twente nog ontvangt.

PSV toonde zich in het AFAS Stadion aanvallend wederom nauwelijks te stuiten, maar moest wel eerst toestaan dat AZ van een snelle 2-0 achterstand terugkwam tot 2-2.

De wedstrijd was bijna negentig minuten lang opwindend te noemen. Al na acht minuten had De Jong twee keer doel getroffen, terwijl de eerste twee goede kansen juist voor AZ waren.

Vlak nadat PSV-keeper Jeroen Zoet twee keer redding moest brengen, sloeg De Jong aan de andere kant genadeloos toe. Hij profiteerde met een hard schot van dichtbij nadat AZ-doelman Esteban een poging van de geheel vrijgelaten Georginio Wijnaldum nog maar net kon keren.

Kort daarna torende De Jong bij een Eindhovense corner boven iedereen uit en kopte hij fraai in de bovenhoek. PSV zat op rozen, maar ging daardoor wellicht iets te veel achterover leunen.

Doorgebroken

Zo kon het dat Karim Rekik na een klein kwartier wat te makkelijk dacht over een duel met AZ-spits Robert Mühren. Laatstgenoemde was doorgebroken toen Rekik hem vloerde. De PSV-er kreeg slechts geel van arbiter Bas Nijhuis en kwam daarmee erg goed weg.

Het was voor AZ niettemin het moment het heft in handen te gaan nemen. PSV bleef gevaarlijk in de tegenstoot, maar de 2-1 kort voor rust kwam AZ toe. Via een prachtige aanval liet de equipe van coach John van den Brom zien waarom het vierde staat in de eredivisie. Markus Henriksen was zoals vaker de laatste weken de koelbloedige afmaker.

Het had voor PSV het sein moeten zijn de wedstrijd bij de eerste de beste mogelijkheid in de tweede helft in het slot te gooien. Maar Luciano Narsingh faalde na een uitstekende voorzet van Memphis Depay omdat hij de bal in scoringspositie niet onder controle kreeg.

Slim

Direct daarop maakte AZ gelijk. Mühren kwam bij een lage voorzet van Steven Berghuis slim voor Nicolas Isimat-Mirin en schoot hard raak.

Terwijl AZ hoopte door te drukken om de gasten de derde competitienederlaag te bezorgen, bleek eens te meer de aanvallende kracht van PSV. Jetro Willems ontsnapte na een klein uur op links gaf zijn tiende assist van het seizoen. Wijnaldum werkte de voorzet binnen. Twee minuten later gooide de in topvorm verkerende De Jong de wedstrijd in het slot na een voorzet van Narsingh.

AZ was daarna niet meer bij machte om opnieuw terug te komen, al kwam de thuisploeg wel een paar keer in de buurt van de aansluitingstreffer.

Bekijk het programma en de stand in de eredivisie I De Jong kritisch ondanks zege en hattrick

Lees meer over:
Tip de redactie