Niki Terpstra heeft vrijdag de Ronde van Qatar op zijn naam geschreven. De renner van Etixx-QuickStep hield stand in de afsluitende vlakke etappe.

De laatste etappe werd verrassend gewonnen door de Ier Sam Bennett, die zich de sterkste toonde in de massasprint. De coureur van Bora-Argon 18 klopte Andrea Guardini en Nacer Bouhanni.

De Ronde van Qatar kende een spannende ontknoping: bij een ritzege van Alexander Kristoff zou de Noor van Katoesja de rittenkoers hebben gewonnen dankzij bonificatieseconden.

Fundament

Terpstra triomfeerde afgelopen jaar ook al in de Ronde van Qatar. Deze keer stortte hij het fundament voor de eindzege door dinsdag een tijdrit over iets meer dan 10 kilometer naar zijn hand te zetten.

De laatste etappe van de Ronde van Qatar in beeld

De laatste rit van de Ronde van Qatar, over een afstand van 113 kilometer tussen Sealine Beach Resort en Doha Corniche, werd lange tijd gekleurd door een kopgroep van vier renners.

Preben Van Hecke, Marcus Burghardt, Nicola Boem en Stefano Pirazzi kregen nooit veel ruimte, omdat Katoesja het peloton bij elkaar wilde houden met het oog op de bonificatiesprints.

Ingerekend

In de slotfase reden de Belgen Iljo Keisse en Gijs Van Hoecke nog even aan de leiding, maar ook zij werden ingerekend door het op hol geslagen peloton.

Kristoff liep onderweg twee seconden in op Terpstra, maar in de eindspurt kwam de drievoudig ritwinnaar tekort. Hij eindigde niet eens in de top tien.

Terpstra liet afgelopen jaar een zeer sterke lente volgen op zijn eindzege in Qatar. De Nederlander won Dwars door Vlaanderen en Parijs-Roubaix.