Tete vervangt van Rhijn in basis Ajax tegen FC Twente

Ajax kan zondag tegen FC Twente niet beschikken over de geblesseerde Ricardo van Rhijn. De rechtsback wordt in de basis vervangen door Kenny Tete. 

"Van Rhijn zal er door een enkelblessure niet bij zijn. En Tete is in eerste instantie zijn vervanger als rechtsback", zei De Boer vrijdag op de persconferentie in de aanloop naar het duel met de Tukkers.

De 19-jarige Tete debuteerde twee weken geleden bij Ajax. In het met 1-0 verloren duel met AZ viel hij in. Ook Niki Zimling kwam in die wedstrijd in het veld, maar hij zal tegen FC Twente niet tot de selectie behoren nadat hij vrijdag geblesseerd afhaakte op de training.

"Het gaat om een spierblessure", vertelde De Boer, die tegen Twente ook de zieke Lucas Andersen en de al langer geblesseerden Kolbeinn Sigthorsson, Viktor Fischer en reservedoelman Diederik Boer mist.

Tegenover de lange lijst met afwezigen staat de terugkeer van Joël Veltman en Thulani Serero. De Zuid-Afrikaan miste door een liesblessure de laatste drie wedstrijden van de Amsterdammers.

Veltman maakte maandag zijn rentree bij Jong Ajax in het Jupiler League-duel met Achilles'29 nadat hij een maand moest toekijken door een hamstringkwetsuur. De Boer: "Het zou kunnen dat hij meteen weer in de basis staat, maar we moeten de komende tijd door het drukke programma wel keuzes maken."

Kritiek

De Boer doelt daarbij op de dubbele confrontatie met Legia Warschau in de zestiende finales van de Europa League, waardoor Ajax in twee weken tijd vijf wedstrijden speelt. "Omdat hij net hersteld is gaat Veltman die sowieso niet alle vijf spelen. Serero redt dat ook niet."

"Daarnaast haal ik Davy Klaassen er het liefst een keer uit, net als Nicolai Boilesen. En een nieuwe jongen als Daley Sinkgraven is ook niet gewend om vijf keer te spelen in veertien dagen. We moeten het dus per wedstrijd bekijken."

De Boer hoopt dat Ajax de komende wedstrijden goed doorkomt nadat in de afgelopen periode de titel zo goed als verspeeld werd. Met twaalf punten achterstand op koploper PSV kwam er ook kritiek op de trainer. 

"Daarmee zal ik moeten dealen. Maar ik laat me niet van de wijs brengen, ben nog steeds dezelfde Frank de Boer als aan het begin. Ik heb het gevoel dat de chemie er nog steeds is. Als wij in vorm zijn kunnen we dominant en aantrekkelijk voetballen, daarvan ben ik overtuigd. We zijn nu nog zoekende naar onze vorm.''

Overzicht: Programma en feiten van de komende eredivisieronde

NUwerk

Tip de redactie