Voorzitter Spaanse competitie vreest gevolgen Engelse televisiedeal

Javier Tebas, de voorzitter van de Spaanse voetbalcompetitie, vreest dat topspelers die nu nog kiezen voor Real Madrid en FC Barcelona in de toekomst opteren voor een club in de Premier League.

Aanleiding is de toegenomen financiƫle slagkracht van Engelse clubs door de nieuwe televisiedeal. Zenders Sky en BT betalen omgerekend bijna 7 miljard euro voor de uitzendrechten tussen 2016 en 2019.

Zelfs de hekkensluiter in de Premier League kan straks rekenen op een bedrag van 135 miljoen euro. De wereldwijde televisiecontracten moeten nog worden afgesloten.

"Of de supersterren Real Madrid en FC Barcelona zullen verlaten? Dat zou kunnen. We kampen met een groot probleem. Over een jaar hebben we niet meer de beste competitie", aldus Tebas in gesprek met de BBC.

"De Premier League zal ook internationaal de beste contracten afsluiten, dat gaat ten koste van ons."

Individueel

In tegenstelling tot in Engeland verkopen Spaanse clubs de rechten individueel. Daardoor incasseren Real Madrid en FC Barcelona aanzienlijk meer inkomsten uit uitzendrechten dan bijvoorbeeld Atletico Madrid en Valencia.

"We moeten toe naar een gecentraliseerde verkoop van rechten", vindt Tebas. "Als dat niet gebeurt, krijgen we het moeilijk. In economisch opzicht worden we dan de vijfde competitie."

Sky telt 5,66 miljard euro neer voor Premier League-duels

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie