Zoals verwacht reed titelverdediger Jorrit Bergsma donderdagavond bij de WK afstanden met grote voorsprong naar het goud op de 10 kilometer, al werd de olympisch kampioen door de knappe tijd van debutant Erik Jan Kooiman wel even wakker geschud.

"Die tijd van Erik Jan zette me echt op scherp", zei Bergsma over zijn ploeggenoot, die drie ritten voor de Fries op het ijs kwam in Thialf en een persoonlijk record van 13.02,57 klokte.

"Dat was een flinke tijd, die ik niet direct zag aankomen. Daarom wist ik dat ik flink aan de bak moest."

De 29-jarige Bergsma bleef in de slotrit lange tijd constant rondjes van 30,7 schaatsen en dook daardoor met 12.54,82, zijn zesde tijd ooit, uiteindelijk ruim onder de tijd van de 28-jarige Kooiman.

"Ik ben gewoon gaan rijden, ben niet op een schema weggegaan", stelde de winnaar. "Ik heb een goede rit neergezet, al gingen de laatste rondes niet zo soepel als ik wilde."

Speciaal

Zo stond Bergsma net als in 2013 op het hoogste treedje van het podium bij de WK, iets dat na de afzegging van drievoudig wereldkampioen Sven Kramer al zo goed als zeker leek.

"Maar ik had van tevoren niet het gevoel dat ik het goud hier alleen maar hoefde op te halen", benadrukte de Fries. "De 10 kilometer is nooit een zekerheidje. Als je een slechte dag hebt, dan kan het ook héél slecht gaan."

De wereldtitel had dan ook niet minder glans voor Bergsma. "Wereldkampioen worden blijft heel speciaal en het is éxtra speciaal om de titel in eigen huis te pakken. Drie jaar geleden was ik er bij de WK in Heerenveen al dichtbij, maar toen dook Bob de Jong nog net onder mijn tijd."

Weddenschap

De rijder van Team Clafis werd na zijn race direct gefeliciteerd door zijn verloofde Heather Richardson, die de komende dagen in Heerenveen favoriete is op de 500, 1000 en 1500 meter.

Bergsma start in Thialf nog op de 5 kilometer en de massastart, maar durft de weddenschap niet aan dat hij meer titels gaat pakken dan de Amerikaanse. "We rijden beiden drie afstanden, maar op zondag kijken we wel wie het 't beste heeft gedaan."

De olympisch kampioen op de 10 kilometer kan vrijdag toekijken hoe Richardson het doet op de 1000 meter voordat hij zaterdag op de 5000 meter voor zijn tweede titel gaat. Dan zal Kramer wél aan de start staan. "Ik denk dat ik hem kan verslaan. Het zou mooi zijn als ik hem van zijn troon kan stoten."

Overzicht: Uitslagen en programma WK afstanden

Bergsma prolongeert wereldtitel op 10 kilometer, zilver Kooiman