5e etappe

Kristoff wint opnieuw in Qatar, Terpstra blijft leider

Alexander Kristoff heeft donderdag zijn derde ritzege behaald in de Ronde van Qatar. De Noor van Katoesja was net als maandag en woensdag de sterkste in de sprint.

Niki Terpstra behield met nog één etappe te gaan de leiding in het klassement die hij dinsdag veroverde door een tijdrit over 10 kilometer te winnen.

Achter ritwinnaar Kristoff legde Peter Sagan beslag op de tweede plaats. Een fotofinish moest de winnaar uitwijzen. Nikias Arndt van Giant-Alpecin sprintte naar de derde plaats, voor Tom Boonen.

De vijfde rit kende een afstand van 153 kilometer en bracht het peloton van Al Zubara Fort naar Madinat ash-Shamal.

In de openingsfase ontstonden er tal van waaiers. Nadat de rust enigszins was teruggekeerd kregen Ben Hermans (BMC), Marco Haller (Katoesja), Jelle Wallays (Topsport-Vlaanderen), Matthew Hayman (Orica-GreenEdge) en Dmitri Groezdev (Astana) de ruimte van het peloton.

Het vijftal avonturiers verdedigde lange tijd een kleine voorsprong om uiteindelijk vóór het ingaan van de laatste van enkele lokale rondes te worden ingelopen.

Opgave Bos

Theo Bos sprintte donderdag niet mee. De renner van MTN-Qhubeka staakte de strijd nadat hij was betrokken bij een valpartij. 

In het ziekenhuis bleek uit röntgenonderzoek dat Bos geen botbreuken heeft opgelopen. Wel had hij diverse hechtingen nodig voor de diepe wonden op zijn lichaam. Hij mocht daarna het ziekenhuis weer verlaten.

De Ronde van Qatar is vrijdag toe aan de laatste etappe, een rit van 124,5 kilometer tussen Sealine Beach Resort en Doha Corniche.

Terpstra heeft een voorsprong van zes seconden voorsprong op de Pool Maciej Bodnar en elf op Kristoff.

NUwerk

Tip de redactie