Jesse Huta Galung is er woensdag in de eerste ronde van het ABN Amro-toernooi niet in geslaagd te stunten tegen Stan Wawrinka. Grigor Dimitrov ging in de tweede ronde verrassend onderuit tegen Gilles Müller.

De geboren Haarlemmer moest in Ahoy in drie sets zijn meerdere erkennen in de Zwitserse nummer acht van de wereld: 6-3, 3-6 en 6-3.

Huta Galung, de mondiale nummer 248, begon goed aan de partij tegen de Australian Open-winnaar van 2014. Hij won drie solide opslagbeurten op rij en kwam twee keer op 0-30 in de servicegames van Wawrinka. Breakkansen wist hij echter niet af te dwingen.

Het verschil tussen Huta Galung en de 240 plaatsen hoger geklasseerde Wawrinka werd even duidelijk bij 4-3 voor de Zwitser. De Nederlander begon slordiger te spelen en sloeg twee dubbele fouten in één game. Wawrinka profiteerde direct door een break te plaatsen. Hij pakte de openingsset vervolgens met 6-3. 

Ook Wawrinka haalde nog geen constant niveau op het centre court in Ahoy. De Zwitser sloeg een paar onnodige fouten op rij en moest zijn eerste opslagbeurt van de tweede set inleveren. Ook in zijn tweede servicegame had de Zwitser veel moeite om de ballen binnen de lijnen te houden, waardoor het na twintig minuten 4-0 voor Huta Galung stond.

De Nederlander, met een wildcard toegelaten tot het toernooi, wist één break voorsprong te behouden en pakte de set met 6-3.

Haase

Wawrinka herpakte zich weer in de derde set. Hij won meer rally's en beperkte het aantal fouten. Het leverde de Zwitser bij 2-1 een break op. De voorsprong gaf hij niet meer uit handen. Na een partij van ruim anderhalf uur benutte hij zijn zesde wedstrijdpunt met een ace.

Door het verlies van Huta Galung liggen alle Nederlanders uit het toernooi in Rotterdam. Robin Haase verloor eerder op de dag van de Italiaan Andreas Seppi.

Huta Galung kreeg een wildcard van toernooidirecteur Richard Krajicek, omdat hij deelgenomen heeft aan de Supermatch. Hij dubbelde maandag met prijswinnaar Glenn Smits, die de beste clubkampioen van Nederland werd in een door het toernooi georganiseerde wedstrijd.

Wawrinka speelt in de tweede ronde tegen Guillermo Garcia-Lopez. De Spanjaard was eerder op de dag in twee sets te sterk voor de Oezbeek Denis Istomin.

Bekijk de samenvatting:
Bekijk de samenvatting:

Ziek

De als vijfde geplaatste Dimitrov moest in de laatste partij van de avond verrassend zijn meerdere erkennen in Müller: 6-2 en 7-6 (8). De Bulgaar had in de eerste ronde al twee matchpoints overleefd tegen Paul-Henri Mathieu uit Frankrijk.

Müller meldde zich een dinsdag nog ziek voor het dubbelspel met Andy Murray, maar daar was tegen Dimitrov niets van te merken. De Luxemburger was oppermachtig in de eerste set en gaf slechts twee punten op eigen service weg.

In de tweede set bood Dimitrov beduidend meer weerstand. De nummer elf van de wereld kreeg in de tiebreak zelfs kansen om de set naar zich toe te trekken, maar de ijzersterk serverende Müller hield stand. 

De mondiale nummer 37, die vorig maand nog de vierde ronde haalde op de Australian Open, speelt nu tegen Wawrinka of Garcia-Lopez.

Bekijk de samenvatting van Muller-Dimitrov:
Bekijk de samenvatting van Muller-Dimitrov:

Huta Galung: 'Verschil met Wawrinka viel reuze mee' I Overzicht: Speelschema ABN Amro-toernooi