Na het afzeggen van Sven Kramer lijkt het bijna zeker dat Jorrit Bergsma donderdagavond goud pakt op de 10 kilometer bij de WK afstanden. De regerend olympisch en wereldkampioen maakt zich zorgen over de toekomst van 'zijn' afstand.

"Het lijkt erop dat de ISU (internationale schaatsbond, red) er vanaf wil, want ze zetten de 10 kilometer deze WK niet voor niks als eerste afstand op het programma", stelt Bergsma in de aanloop naar zijn derde wereldtitelstrijd per afstand. "Ik vind dat de 10 kilometer de laatste afstand hoort te zijn."

Het feit dat de WK in Heerenveen donderdag geopend worden met de langste afstand was een belangrijke reden voor drievoudig wereldkampioen Kramer om zijn startplek op te geven en zich te richten op de ploegenachtervolging van vrijdag en de 5 kilometer van zaterdag.

De 29-jarige Bergsma vindt het jammer dat hij het in Thialf op de 10 kilometer niet op kan nemen tegen zijn provinciegenoot, die bij de vorige vijftien WK's altijd door een Nederlander werd gewonnen.

"Het liefst heb je alle sterke rijders aan de start staan. Dat geeft de titel ook meer glans als je hem wint. Hoe groter de strijd, hoe mooier de prijs. Het is bovendien heel jammer voor de afstand, het wordt er niet beter van."

Zonde

De 10 kilometer staat al enige tijd onder grote druk bij de ISU. Zo mogen er deze WK nog maar twee in plaats van drie schaatsers per land starten en staat de massastart - een mogelijke vervanger voor de 10 kilometer - in Heerenveen voor het eerst op het programma bij een groot toernooi.

"Het zou echt zonde zijn als de 10 kilometer verdwijnt", zegt Bergsma. "Niet alleen voor mij, maar ook als je naar het verleden kijkt en ziet wie er kampioen zijn geworden op de 10."

"Natuurlijk zijn er weleens saaie ritten, maar ik denk dat de mooiste ritten misschien ook wel op de 10 kilometer zijn verreden. De 500 meter is allemaal mooi, spannend en snel, maar in de 10 kilometer kun je echt groeien en kun je een mooi gevecht hebben van dertien minuten."

Lui

In het buitenland lijkt de animo voor de 10 kilometer echter steeds minder te worden. Vorig jaar in Sotsji zegden alle Noren af voor de olympische race en bij de enige internationale 10.000 meter van dit seizoen in Seoul was een matige tijd van 13.37,59 goed genoeg voor brons.

Het verleidde Jillert Anema, de coach van Bergsma, om de schaatswereld aan het begin van dit seizoen "lui en decadent" te noemen. "Schaatsers willen nu allemaal op talent snelle rondjes rijden."

Bergsma spreekt zijn coach drie maanden later niet tegen. "Er wordt bij onze ploeg gewoon hard en goed getraind. De 10 kilometer vergt wat meer trainingsuren, misschien hebben andere schaatsers dat er niet meer voor over."

"Fysiek is het een zware afstand, maar mentaal is het echt een gevecht met jezelf. De mens heeft namelijk de natuurlijke neiging om medelijden met zichzelf te hebben en dat is iets wat je uit moet zetten. Als je een slechte dag hebt, dan is de 10 kilometer echt een hel."

Slechte dag

Bergsma lijkt zich donderdagavond - de 10 kilometer in Thialf begint om 19.30 uur - door de afmelding van Kramer zelfs een slechte dag te kunnen veroorloven om zijn tweede wereldtitel te veroveren.

"Zo lijkt het wel en ik sta er ook goed voor, maar ik moet er altijd nog voor rijden. Als ik een slechte dag heb, dan kan het nog anders lopen."

De schaatser van Team Clafis, die ook start op de massastart van zondag, hoopt het Kramer bovendien op zaterdag heel moeilijk te gaan maken op de 5 kilometer.

"Ik heb het gevoel dat ik op die afstand steeds dichter bij kom. Ik heb dit jaar al een paar goede 5 kilometers gereden en denk zeker dat ik een kans heb om 'm deze week te winnen."

Hoe ziet het programma van de WK afstanden eruit?