Kristoff sprint naar zege in Qatar, Terpstra behoudt leiderstrui

Alexander Kristoff heeft woensdag de vierde etappe in de Ronde van Qatar gewonnen. De Noor was in Mesaieed de snelste in de massasprint. Niki Terpstra blijft de leider in het algemeen klassement.

Kristoff was in een spannende sprint net te sterk voor Peter Sagan. Niklas Arndt van Team Giant-Alpecin eindigde als derde.

De zege van de Katjoesja-renner was al zijn tweede overwinning in Qatar. Eerder was hij de sterkste in de tweede etappe en hij droeg ook de leiderstrui voordat deze dinsdag werd overgenomen door Terpstra.

De Nederlander van Etixx-QuickStep greep dinsdag de leiding door de tijdrit te winnen. Woensdag finishte hij vijf seconden na het peloton, maar zijn leiderstrui kwam niet in gevaar.

In het klassement verdedigt Terpstra nu een voorsprong van zes seconden op Bodnar. Ian Stannard staat derde op twaalf seconden. De Ronde van Qatar duurt nog tot en met vrijdag. Donderdag staat er een 153 kilometer lange rit op het programma tussen Al Zubarah Fort en Mardinat Al Shamal. 

Harde wind

Dmitri Groezdev (Astana), Jaco Venter (MTN-Qhubeka) en Jarl Salomein (Topsport Vlaanderen) gaven woensdag kleur aan de vierde etappe van Al Thakhira naar Mesaieed, die vanwege de harde wind ruim een uur eerder van start ging.

Het drietal reed al vroeg in de rit weg uit het peloton. Met nog 50 kilometer te rijden bedroeg hun voorsprong nog steeds drieënhalve minuut.

Vanaf dat moment schroefde het peloton het tempo op en slonk de voorsprong als sneeuw voor de zon. Op 20 kilometer van de streep werden Groezdev, Venter en Salomein ingelopen.

In de slotfase joegen de teams met sprinters in de gelederen het tempo omhoog, waardoor vele renners moesten lossen. Onder anderen Lars Boom, die eerder in de etappe ten val kwam, liet het peloton lopen. Tinkoff-Saxo zette Sagan in de sprint perfect af, maar de Slowaak werd afgetroefd door Kristoff.

NUwerk

Tip de redactie