
Dopinggebruik spelers Topklasser Spakenburg 'meer dan aannemelijk'
De Dopingautoriteit concludeert dat de aanwezigheid van methylhexanamine, een middel dat energie geeft en vermoeidheid vermindert, kan worden bevestigd. 'Het middel is minimaal tweemaal aanwezig geweest in de kleedkamer', staat in het eindrapport van het onderzoek, dat woensdag naar buiten is gebracht.
Het is niet bewezen dat spelers ook daadwerkelijk methylhexanamine hebben gebruikt, maar dat is wel 'meer dan aannemelijk'.
Toch zullen de spelers uit het elftal, dat in mei 2012 de titel in de Topklasse zaterdag pakte, niet bestraft worden. Het onderzoek heeft namelijk 'onvoldoende informatie gegenereerd om een tuchtprocedure tegen individuele personen op te starten'.
Het eindrapport houdt daarbij nog wel een kleine slag om de arm: 'Het uitbrengen van dit eindrapport betekent niet dat het onderzoek naar mogelijke overtredingen van het dopingreglement definitief is afgerond. De verkregen onderzoeksinformatie kan in samenhang met nieuwe of aanvullende informatie alsnog leiden tot enige toekomstige tuchtprocedure.'
Twintig interviews
Het dopinggebruik bij de hoofdmacht van de club uit het vissersdorp kwam afgelopen zomer aan het licht door een publicatie in NRC Handelsblad. Twee spelers vertelden de krant anoniem over het structurele dopinggebruik tijdens het seizoen 2011/2012, waarin Spakenburg kampioen van de Topklasse zaterdag werd.
Naar aanleiding daarvan startte de Nederlandse dopingautoriteit het onderzoek waarvoor ruim twintig interviews werden afgenomen met direct of indirect betrokkenen en daarnaast schriftelijke informatie werd verzameld.
De club zelf stelde ook een intern onderzoek in. Het bestuur erkende meteen al dat het hoofd medische zaken in december 2011 een voedingssupplement in de kleedkamer heeft aangetroffen, dat niet was verstrekt door de medische staf. In dit supplement bleek een verboden bestanddeel te zitten.
De Dopingautoriteit kwam er tijdens zijn onderzoek achter dat de kennis over doping in de top van het amateurvoetbal 'zeer beperkt' is. De instantie vindt dan ook dat er meer voorlichting moet komen over doping en onder meer het gebruik van voedingssupplementen. De autoriteit gaat hierover in overleg met de voetbalbond KNVB.