Ze start deze week in Thialf niet op de 5 kilometer, dus vijf medailles zoals bij de Spelen van Sotsji zal ze niet halen. Toch is Ireen Wüst onverminderd ambitieus voor de WK afstanden en hoopt ze op drie wereldtitels.

"Het past ook niet bij mij als ik zeg: 'Ik ga voor de top vijf'. Zo voelt het ook niet", zegt Wüst, die vorig jaar bij de Spelen twee keer goud (3000 meter en ploegachtervolging) en drie keer zilver (1000, 1500 en 5000 meter) pakte.

"Ik vind dat de 1500 en 3000 meter 'mijn' afstanden zijn en ik heb er ook alle vertrouwen in dat als ik twee goede races neerzet, dat ik daarop wereldkampioen kan worden. En op zaterdag is er maar één doel, en dat is met het Nederlands team wereldkampioen worden op de ploegachtervolging. Bij alles dat minder is, hebben we iets niet goed gedaan."

De 1000 meter van vrijdag wordt een lastig verhaal beseft Wüst, die dit seizoen op de kilometer alleen bij de eerste wereldbeker in Obihiro op het podium stond - en toen waren de Amerikaanse toppers Brittany Bowe en Heather Richardson er niet bij.

"Ik ben wel zo realistisch dat ik niet van de daken ga schreeuwen dat ik wel even wereldkampioen 1000 meter ga worden", stelt de 28-jarige Brabantse.

"Natuurlijk zal ik ervoor gaan, maar op de 1000 meter is het doel om het podium te halen. Dat kan ook, al zal ik dan wel zeker een seconde harder moeten rijden dan afgelopen weekend bij de World Cup in Heerenveen."

Concurrentie

Op papier lijkt het dit jaar lastig voor Wüst om net als twee jaar geleden bij de WK in Sotsji goud te pakken op de 1500 meter, 3 kilometer en ploegenachtervolging.

Met name de schaatsmijl zal een hele klus worden, omdat Bowe en zeker Richardson al weken aantonen dat ze in topvorm zijn. De snelste seizoenstijd van Wüst op de 1500 meter op een laaglandbaan is ruim anderhalve seconde langzamer dan die van Amerikaanse vrouwen.

Toch heeft de negenvoudig gouden medaillewinnares bij de WK afstanden niet het gevoel dat de verhoudingen anders liggen dan in de laatste jaren.

"Ik denk dat de concurrentie niet beter is geworden dan dat-ie was en ik denk ook niet dat ik slechter ben geworden dan dat ik was. Het is eigenlijk hetzelfde als altijd, maar vorig jaar tijdens de Spelen hebben Bowe en Richardson iets heel raars gedaan", verwijst Wüst naar de teleurstellende prestaties van de Amerikaanse schaatsploeg in Sotsji.

Adempauze

Wat er wél veranderd is dit jaar, is dat de WK afstanden vóór het WK allround worden afgewerkt. Wüst geeft toe dat deze nieuwe volgorde wel een "omschakeling" voor haar is.

"Ik vind het best gek dat het nu andersom is, er moet wel een soort knop om. In het verleden had ik altijd eerst alle allroundtoernooien achter elkaar, daar was ik het grootste deel van het jaar mee bezig. Na het WK ging ik me dan pas toeleggen op de individuele afstanden, dan werd de 1000 meter voor mij bijvoorbeeld pas belangrijk."

"Zoals het dit jaar gaat, is het wel even wennen. Ik heb ook het idee dat het een nogal druk jaar is geweest, en dat ik ergens in deze hele rits naar de WK de adempauze mis van een blok trainen."

"Maar deze periode van WK's is het mooiste dat er is en ik denk dat ik er goed genoeg voor sta om voor de titels te gaan."

Hoe ziet het programma van de WK afstanden eruit? | Kramer en Verweij zouden Wüst graag als ploeggenote begroeten