Hij is vrijdagavond niet de favoriet op de 1500 meter bij de WK afstanden in Heerenveen, maar Koen Verweij heeft zichzelf dit seizoen al vaker verrast. De Noord-Hollander voelt na een goed trainingskamp in de zon bovendien dat hij dicht tegen zijn topvorm aan zit.

"Ik heb tot nu toe een heel mooi seizoen gehad, het gaat veel beter dan verwacht", zegt Verweij, die door motivatieproblemen erg laat aan de voorbereiding op het naolympische jaar begon. "Ja, ik heb mezelf soms wel verbaasd. Ik sta er van te kijken dat ik er tot nu toe vaak stond op de momenten dat het moest."

De regerend wereldkampioen allround pakte vorige maand nog zilver achter Sven Kramer op het EK allround en plaatste zich twee weken later zonder al te veel problemen voor de 1500 meter op de WK afstanden.

Daarna ging de 24-jarige Verweij niet naar Hamar voor een wereldbekerweekend, maar reisde hij samen met ploeggenoot Sjoerd de Vries en assistent-coach Jurre Trouw voor zo'n anderhalve week af naar Lanzarote, om zich in de Spaanse zon optimaal voor te bereiden op de wereldtitelstrijd in Thialf.

"Dat was een goed trainingskamp. Mijn vetpercentage is ook naar beneden gegaan", aldus de schaatser van Team Corendon, die mede daardoor vorige week bij terugkomst in Nederland wel een kleine tegenslag kende.

"Ik was wat meer vatbaar en zes dagen geleden ben ik één dag heel heftig ziek geweest. Ik begin nu weer wat van dat gevoel van slapheid af te komen, maar ik werd er wel wat chagrijnig van dat het zo lang duurde. Maar die grotere vatbaarheid voor ziekte geeft ook aan dat de topvorm eraan zit te komen."

Outsider

Op basis van de snelste seizoenstijden is Verweij, die vorig jaar op de Spelen van Sotsji op 0,003 seconde het goud aan de Pool Zbigniew Brodka moest laten, een outsider voor de titel op de 1500 meter. "Denis Joeskov en Kjeld Nuis steken er wel bovenuit", vindt de olympisch kampioen op de ploegachtervolging.

De Rus Joeskov, die door zijn zege twee jaar geleden in Sotsji titelverdediger is bij de WK, maakte aan het begin van deze maand indruk door de World Cup in Hamar te winnen in een tijd van 1.45,07, met afstand de snelste tijd dit jaar op een laaglandbaan.

De 1.45,80 waarmee Nuis die dag zilver pakte, is de tweede tijd dit seizoen buiten Salt Lake City en Calgary. Verweij, die bij de vorige twee WK's slechts veertiende werd op de 1500 meter, staat met een tijd van 1.46,28 achtste op die virtuele lijst.

"Een tijd van 1.45,0 is wel een stuk beter dan de tijd die ik dit seizoen heb staan", stelt de Noord-Hollander. "Bij het EK allround zag ik al dat Joeskov aan het groeien was en dat hij er zou staan bij de WK. Maar mijn 1500 meters lopen goed en ik heb er best veel vertrouwen in."

De underdogrol lijkt dit seizoen bovendien wel goed te passen bij Verweij. "Maar ik was graag de favoriet geweest hier in Heerenveen. Op de Spelen was ik de favoriet, en ik heb nog nooit zo lekker aan de start gestaan."

Hoe ziet het programma van de WK afstanden eruit? | Kramer rijdt het liefst alles: 'Maar half werk past niet bij mij'