Jorien ter Mors rijdt niet langer bij Team Clafis. De olympisch kampioene van Sotsji op de 1500 meter (langebaan) en haar ploeg hebben per direct hun samenwerking beëindigd.

Dat meldt Team Clafis dinsdag. Ter Mors ondertekende in mei vorig jaar een contract bij de ploeg van trainer Jillert Anema, die haar zou begeleiden bij het langebaanschaatsen.

Voor het shorttracken zou Ter Mors blijven trainen bij Jeroen Otter. Ze kwam echter nooit in wedstrijden in actie voor Clafis, omdat ze nog voor het seizoen begon last kreeg van 'overreaching'

Clafis is van mening dat door een combinatie in trainingsopbouw vanuit verschillende schaatsdisciplines grote winst te behalen is voor de schaatsers. Tijdens haar herstelperiode bleek volgens Clafis echter dat de combinatie van beide coaches voor Ter Mors niet de juiste keuze was.

De breuk tussen de schaatsster en de ploeg is echter nog niet helemaal definitief. "Als Jorien in de toekomst aangeeft zich te kunnen conformeren aan ons verbindingsconcept en aan één hoofdcoach, dan is zij absoluut meer dan welkom", hield directeur Bert Jonker van Clafis de deur nog op een kier.

'Jammer'

"Ik vind het zeker jammer dat Jorien vertrekt", reageerde Anema dinsdagavond in Wolvega. "De keren dat ik haar gesproken heb, vond ik haar een plezierige meid. Maar ze is eigenlijk nooit echt bij de ploeg geweest, ze heeft geen enkel trainingskamp meegedraaid."

Het idee in het voorjaar was dat langebaancoach Anema en shorttrackcoach Otter samen een programma voor Ter Mors in elkaar zouden draaien, maar dat is er nooit van gekomen. "Op de avond voordat we samen een programma voor haar zouden maken, is dat afgezegd per sms", aldus Anema. "Daarna heb ik inhoudelijk nooit meer over Jorien gepraat met Jeroen."

"Ja, ik vond dat wel een rare situatie, maar ik heb niet gezegd dat het zo niet langer kon. Er is ook geen sprake van ruzie. Zij kiest voor Jeroen als het niet samen kan en die keuze is volledig legitiem. De deur bleef langer open staan, want ze kan gewoon geweldig goed schaatsen."