Niki Terpstra heeft dinsdag op imponerende wijze de leiderstrui veroverd in de Ronde van Qatar.

De 30-jarige renner van Etixx-QuickStep zegevierde in de individuele tijdrit van 10,1 kilometer over het Lusail Circuit.

Terpstra, die in 2014 de Ronde van Qatar al won, troefde meervoudig wereldkampioen tijdrijden Fabian Cancellara met liefst acht seconden af in de strijd tegen het uurwerk.

Ook regerend wereldkampioen tijdrijden Bradley Wiggins gaf veel terrein prijs op de Nederlander. De Brit werd derde, op negen seconden van de winnaar. Maciej Bodnar van Tinkoff-Saxo eindigde in dezelfde tijd.

Kristoff

Het was de Noor Alexander Kristoff die zijn leiderstrui af moest staan aan Terpstra. De renner van Katoesja zag zijn acht seconden marge als sneeuw voor de zon verdwijnen.

Uiteindelijk was Kristoff 44 seconden trager dan Terpstra.

De renners moesten van de organisatie op gewone fietsen in plaats van op tijdritfietsen rijden.

Waaieretappe

Maandag deed Terpstra al goede zaken met het oog op het klassement door in de voorste groep te finishen in een door Kristoff gewonnen waaieretappe.

De Ronde van Qatar duurt tot en met vrijdag. Woensdag staat er een 165,5 kilometer lange rit op het programma tussen Al Thakhira en Mesaieed.

In het klassement verdedigt Terpstra een voorsprong van elf seconden op Bodnar. Ian Stannard staat derde op twaalf seconden.

Foto: Tour of Qatar

Terpstra 'een beetje' verrast door dubbelslag in Qatar | Hoe ziet de wielerkalender eruit in 2015?