Sven Kramer laat de 10 kilometer donderdag schieten bij de WK afstanden in Heerenveen. De Fries van Lotto-Jumbo wordt vervangen door Erik Jan Kooiman.

Kramer meldt zich af omdat hij het ongunstig vindt dat de langste afstand zo vroeg in het toernooi op het programma staat en focust zich op de 5 kilometer en de ploegenachtervolging.

"Je kunt wel alles willen, maar dan moet je in mega goede doen zijn en een supergoede basis hebben", zei Kramer dinsdag tegen de NOS

"Vooralsnog is die basis bij mij te smal. En daarbij heb ik ook de WK allround over twee weken in Calgary in mijn achterhoofd."

Twijfel

De Fries is drievoudig wereldkampioen op de tien kilometer (2007, 2008 en 2009). Hij vindt het jammer dat hij zich dit jaar niet zal mengen in de strijd. "Ik heb ook getwijfeld. De 10 kilometer is een fantastische afstand, maar ik moet verstandig zijn. Mijn pijlen zijn gericht op de 5 kilometer."

Kramers vervanger Kooiman pakte dit seizoen brons op de 10 kilometer bij de NK. Regerend olympisch kampioen Jorrit Bergsma is de andere Nederlander die donderdag in actie komt in Thialf.