Meerderheid eredivisietrainers voorstander van extra officials

Het merendeel van de achttien trainers in de eredivisie is voorstander van extra officials in het arbitrageteam tijdens wedstrijden. 

Dat blijkt dinsdag uit een enquête van De Telegraaf. Twee derde (66,6 procent) van de trainers is voor de invoering van een vijfde en zesde assistent-scheidsrechter op de achterlijn.

Bijna alle oefenmeesters (zeventien) zouden het liefst een videoscheidsrechter verwelkomen in de eredivisie. Alleen Henk de Jong (SC Cambuur) ziet dat nog niet zo zitten ''Je krijgt heel veel discussie in wedstrijden, denk ik''', liet de Friese coach weten.

De KNVB voert sinds de zomer van 2013 een proefproject uit (Arbitrage 2.0), waarbij onder meer vanaf de halve finales in het KNVB-bekertoernooi een vijfde en zesde official wordt ingezet. Ook bij het duel om de Johan Cruijff Schaal waren deze extra assistenten al actief.

De rol van de videoscheidsrechter wordt eveneens getest, alsmede de doellijntechnologie. 

Evaluatie

Na dit seizoen volgt een uitgebreide evaluatie. Daarin zullen de huidige standpunten van de coaches in de eredivisie over de arbitrage worden meegenomen.

Volgens de KNVB is het niet toegestaan tussentijds gebruik te gaan maken van de vijfde en zesde official en/of videoscheidsrechter.

''Uiteindelijk bepalen de clubs hoe we verder gaan, want zij moeten de invoering van technische hulpmiddelen of de vijfde en zesde man zelf betalen'', aldus een KNVB-woordvoerder.

Tip de redactie