Michel Mulder niet bezig met WK-favoriet Koelizjnikov

Het zal even wennen zijn voor Michel Mulder komende zondag. Niet hij, maar Pavel Koelizjnikov zal op de 500 meter bij de WK afstanden als favoriet aan de start verschijnen. De olympisch kampioen wil echter niet te veel bezig zijn met de jonge Rus.

"Koelizjnikov laat het hele seizoen al zien dat hij beter is dan de rest, hij wint bijna alles op de 500 meter", zegt Mulder. "Ik zou dus liegen als ik zeg dat ik hem wel even ga pakken. Maar ik kan niet beïnvloeden wat hij doet, dus ik moet vooral zorgen dat ik zelf twee goede 500 meters rijd."

Afgelopen weekend was de 28-jarige wereldkampioen sprint één keer 0,22 seconde en één keer liefst 0,52 seconde langzamer dan de 20-jarige Koelizjnikov op de 500 meter bij de World Cup in Heerenveen.

De Russische sprinter, die mede door een dopingschorsing nog nooit startte op een groot internationaal toernooi bij de senioren, pakte twee keer goud in Thialf en heeft daardoor dit seizoen zeven van de acht 500 meters gewonnen waarop hij startte. Bij de eerste wereldbekerrace in Obihiro eindigde hij als tweede.

"Hij rijdt hartstikke goed", stelt Mulder. "Zaterdag kon hij zich zelfs een missertje veroorloven. Ik was vorig jaar de favoriet bij de Olympische Spelen, maar in verhouding presteert Koelizjnikov dit seizoen beter."

Van Velde

Gerard van Velde, de coach van Mulder bij beslist.nl, kan ook niet anders dan Koelizjnikov als topfavoriet bestempelen voor de WK. "Hij moet ook nog twee 500 meters rijden, maar de kans is groot dat hij wint. In het voorseizoen was hij duidelijk de beste."

De voormalig olympisch kampioen op de 1000 meter ziet wel dat zijn pupil, die een achterstand opliep omdat hij aan het begin van het schaatsseizoen naar Argentinië afreisde voor de WK inline-skaten, steeds wat beter wordt.

"Michel blijft alleen een beetje hangen in de 35,1. Die 34'er komt er steeds maar niet op de 500 meter en dat hadden we toch graag gehad afgelopen weekend in een redelijk vol Thialf."

Uit de mouw

Vorig jaar leek Mulder de 500 meters onder de 35 seconden nog uit zijn mouw te schudden - zestien in totaal tegenover nul dit seizoen - en pakte hij goud bij alle belangrijke toernooien.

"Natuurlijk is dat lastig", zegt Van Velde. "Het ene seizoen ziet het er allemaal zo makkelijk uit en een jaar later ben je het een klein beetje kwijt. Maar we blijven slijpen, blijven proberen het te verbeteren, want er zit nog meer in. Uiteindelijk wil je zelfs nog verder kijken, dat het beter wordt dan vorig jaar."

Voorlopig gaat Mulder eerst voor zijn tweede medaille bij een WK afstanden, na zijn zilveren plak op de 500 meter in Heerenveen in 2012.

"Ik ben nu beter dan aan het begin van het seizoen. Ik heb zeker de vorm om een 34'er te rijden", stelt de geboren Zwollenaar. "Natuurlijk wil ik weer gaan winnen, maar ik moet niet te veel gaan vergelijken met vorig jaar. Toen ging het ook niet áltijd goed, won ik ook maar één wereldbeker."

Nuis: 'Vertrouwen moet me niet in de weg gaan zitten op WK' | Leenstra geeft bij WK niet 'van tevoren' op tegen Richardson

NUwerk

Tip de redactie