Arantxa Rus heeft het Nederlandse Fed Cup-team zondag op knappe wijze de overwinning bezorgd tegen Slowakije.

De Monsterse was verrassend in drie sets te sterk voor Anna Schmiedlova: 6-3, 2-6 en 6-4. Het team van captain Paul Haarhuis plaatst zich door de overwinning voor een playoff-duel voor een plaats in de wereldgroep.

De eindstand van de confrontatie werd op 4-1 bepaald nadat Richel Hogenkamp en Michaëlla Krajicek van Kristina Kucova en Schmiedlova wonnen in het dubbelspel: 7-5 en 6-1.

Rus startte erg sterk aan het duel op het gravel in Omnisport Apeldoorn. De mondiale nummer 218 stuurde de Slowaakse van links naar rechts en plaatste direct een break.

Schmiedlova, nummer 75 van de wereld, was niet meer de foutloze speelster van zaterdag tegen Bertens. Ze maakte zeventien onnodige fouten in de eerste set. Rus haalde nog een hoger niveau dan een dag eerder en pakte de eerste set met 6-3.

In de tweede set plaatste Schmiedlova direct een break, maar die achterstand kon de Nederlandse een game later alweer ongedaan maken. De opslag van Rus begon daarna te haperen. Door een dubbele fout moest ze wederom een break toestaan. 

Die voorsprong stond de Slowaakse niet meer af. Rus moest vooral in de langere rally’s steeds vaker haar meerdere erkennen in Schmiedlova. De Slowaakse ging bij 4-2 nog een keer door de opslag van Rus en pakte de set met 6-2.

Stalen zenuwen

De Nederlandse herpakte zich aan het begin van de derde set. Rus startte met twee sterke servicegames op rij, maar kon geen breakkansen afdwingen tijdens de opslagbeurten van Schmiedlova.

De Slowaakse kreeg bij 2-2 wel vier breakkansen in de servicegame van Rus, maar dankzij goede opslagen en een forehandwinner wist ze een break te voorkomen. Twee games later sloeg Schmiedlova echter alsnog toe. Door een fout met de forehand van Rus ging ze door de opslag van de Nederlandse.

Het betekende niet de beslissing in de wedstrijd, want Rus wist de break direct weer ongedaan te maken. De Nederlandse bleek in de spannende slotfase over stalen zenuwen te beschikken. 

Bij een 5-4 voorsprong sloeg ze zich via een forehandwinner op wedstrijdpunt. Die benutte ze na een lange rally door een onnodige fout van de Slowaakse.

Bertens

Kiki Bertens was eerder op de dag te sterk voor Magdalena Rybarikova: 6-1, 2-6 en 6-1.

Bertens begon beter aan het duel dan zaterdag in haar eerste partij tegen Anna Schmiedlova. De Wateringse won haar eerste twee opslagbeurten en kwam bij 2-1 na een forehandwinner op breakpunt. Met een backhandreturn op de voeten van Rybarikova pakte ze haar eerste break.

De Slowaakse, nummer 47 van de wereld, maakte net als een dag eerder tegen Rus veel onnodige fouten en liet zien geen gravelliefhebber te zijn.

Bij 4-1 voor Bertens sloeg Rybarikova drie afzwaaiers achter elkaar, waardoor de Wateringse opnieuw op breakpunt kwam. Bertens liet haar eerste drie breakkansen onbenut, maar sloeg zich bij haar vierde kans alsnog naar 5-1. De mondiale nummer zeventig serveerde de set in de volgende game solide uit.

Scherpte

Bertens plaatste in de tweede set direct een break, maar moest die voorsprong een game later al weer inleveren. Rybarikova begon beter te spelen, terwijl de Nederlandse de scherpte miste van de eerste set en meer fouten ging maken.

De Slowaakse ging nog een keer door de opslag van Bertens en liep uit naar een 5-2 voorsprong. Rybarikova was steeds vaker de sterkste in de langere rally's en pakte de eerste set met 6-2.

Derde set

Bertens pakte het momentum weer terug in de derde set. Met aanvallend spel dwong ze bij 1-1 een breakkans af, die ze vervolgens met een smash benutte.

Rybarikova kon het hogere tempo van Bertens niet bijbenen en kon niet voorkomen dat de Nederlandse doorstootte naar een 5-1 voorsprong. Na ruim anderhalf uur spelen benutte de Nederlandse kopvrouw in de servicegame van de Slowaakse haar vierde wedstrijdpunt.

Rus: 'Spelen in Fed Cup doet wat met mij' | Bertens: 'Ik zat me alleen maar op te fokken in de tweede set'