Ajax heeft zondag met zeer veel fortuin een einde gemaakt aan een reeks van drie duels zonder zege in de eredivisie.

De opnieuw pover spelende Amsterdammers wonnen met 2-1 bij Go Ahead Eagles als gevolg van een ongelukkige actie van doelman Mickey van der Hart.

De Ajax-huurling trapte drie minuten voor tijd door een polletje over de bal heen bij een terugspeelbal van Wesley Verhoek. Go Ahead leek op weg naar een gelijkspel dankzij een treffer van Sjoerd Overgoor in de 75e minuut.

Halverwege de eerste helft had Anwar El Ghazi de bezoekers voor het eerst op voorsprong gebracht.

Nummer twee Ajax, dat afgelopen week zowel van Vitesse als AZ verloor, verkleinde de achterstand op PSV tot twaalf punten. De koploper zette zaterdag FC Utrecht met 3-1 opzij.

Strijd

Met behulp van een flinke dosis strijd zette Go Ahead Eagles de bezoekers in de beginfase onder druk, daartoe ook in het zadel geholpen door een slordig spelend Ajax. Kansen leverde het overwicht van de thuisploeg evenwel niet op, in de eindfase ontbrak het aan vernuft.

Go Ahead hield het hoge tempo niet vol, waardoor Ajax langzaam in de wedstrijd kwam. Toch viel de treffer van El Ghazi halverwege de eerste helft enigszins uit de lucht. De buitenspeler tikte de bal binnen na een fraaie aanval met hoofdrollen voor Lasse Schöne en Ricardo Kishna.

Met het doelpunt maakte Ajax, met Davy Klaassen weer in de gelederen, een einde aan reeks van 293 minuten zonder treffer. Go Ahead oogde in het restant van de eerste helft aangeslagen en leek in niets meer op het team dat zo fel aan het duel begon.

Offensief

Na de hervatting stichtte de thuisclub beduidend meer gevaar dan voor rust. Onder anderen Jeffrey Rijsdijk (volley) en invaller Jules Reimerink (schot over) waren dicht bij de 1-1.

Overgoor zorgde na 75 minuten alsnog voor de gelijkmaker; hij schoot binnen na matig uitverdedigen van Daley Sinkgraven.

Ajax zette vervolgens aan voor een offensief, maar had de hulp van Go Ahead nodig om de drie punten binnen te slepen.

Bekijk de stand in de eredivisie | Van der Hart: 'Ongelooflijk ongelukkig, een nachtmerrie' | De Boer: 'We hebben wel heel veel geluk gehad'