PSV heeft zaterdagavond de koppositie in de eredivisie versterkt door FC Utrecht te verslaan. De Eindhovenaren wonnen met 3-1 in het Philips Stadion.

Luciano Nasingh, clubtopscorer Memphis Depay (twee keer) en namens FC Utrecht Yassin Ayoub tekenden na rust voor de treffers, waardoor de Eindhovense club nu al negen competitiewedstrijden op rij gewonnen heeft.

Het gat met de kwakkelende nummer twee Ajax werd bovendien voor minimaal een dag vergroot tot liefst vijftien punten. De Amsterdammers spelen zondag in Deventer tegen Go Ahead Eagles.

Vooraf leek ook bijna niemand in het Philips Stadion rekening te houden met puntenverlies voor PSV, dat alle competitiewedstrijden in eigen huis vooralsnog won dit seizoen. Daar kwam bij dat FC Utrecht nog maar één punt pakte in 2015.

Slordig

Maar ondanks die gunstige statistieken en het vertrouwen bij PSV duurde het lang voordat de thuisploeg eindelijk een kans creëerde. Pas na een minuut of 25 wist Depay een keer te ontsnappen aan de Utrechtse defensie, maar de stift van de international ging naast.

De kans voor Depay bleek wel de opmaat voor wat mogelijkheden van PSV. Georginio Wijnaldum en Luuk de Jong zorgden koppend voor gevaar, maar veel meer kansen kreeg de ploeg van Phillip Cocu niet voor rust.

Aan het eind van de eerste helft werden de Eindhovenaren ook slordiger en dat leidde zelfs bijna tot een treffer voor FC Utrecht. Het was aanvoerder Willem Janssen die voorlangs schoot nadat hij door Ayoub op maat was bediend.

Paal

De teleurstellende 0-0 ruststand zorgde er niet voor dat Cocu halverwege ingreep en de coach kreeg snel zijn gelijk. Amper een minuut na rust stond de 1-0 namelijk al op het scorebord door een treffer van Narsingh. De vleugelspeler schoot de bal van dichtbij binnen uit een voorzet van Depay (1-0).

Gesterkt door de voorsprong ging PSV meteen op zoek naar nieuwe goal en die kwam er ook snel. Aangever Depay was ditmaal de afmaker. Hij manoeuvreerde zich door de Utrechtse defensie en verdubbelde de voorsprong met een schuiver onder doelman Robbin Ruiter door (2-0).

De Jong was niet veel later zelfs dicht bij de 3-0. Hij kreeg de bal ietwat gelukkig mee, maar zag zijn inzet gekeerd worden. En ook Depay trof net geen doel, al was het bij hem de paal die een treffer in de weg stond.

Verrassend

Heel veel leek het allemaal niet meer uit te maken. De zege was zo goed als binnen voor PSV, totdat Ayoub twintig minuten voor tijd verrassend voor de aansluitingstreffer tekende (2-1). Veel dichter bij een punt kwam FC Utrecht echter niet omdat meer kansen uitbleven.

De derde PSV-goal leek eerder in de maak en het Philips Stadion veerde ook nog een keer op. Maar De Jong tikte binnen in buitenspelpositie, waardoor het bij 2-1 leek te blijven.

In de slotfase gaf gunde Depay met een rake vrije trap het PSV-publiek echter alsnog de derde goal. De buitenspeler zorgde daarmee niet alleen voor de 3-1 eindstand, maar mag zich met vijftien treffers ook weer de topscorer van de eredivisie noemen.

Scorende Depay: 'Dingen gaan een beetje vanzelf' I Alflen noemt vertrek Kali 'beste oplossing voor iedereen' I Bekijk de stand in de eredivisie