Na Feyenoord is ook PEC Zwolle kansloos ten onder gegaan bij sc Heerenveen. De Friezen wonnen na de 3-1 zege van woensdag nu nog ruimer: 4-0. Vitesse won met 1-0 bij NAC Breda, dat zich heeft versterkt met Demy de Zeeuw.

Luciano Slagveer, Sam Larsson, Mark Uth (strafschop) en nieuweling Henk Veerman waren verantwoordelijk voor de treffers in het Abe Lenstra Stadion.

Heerenveen stijgt door de winst naar de zesde plek in de eredivisie met slechts vier punten minder dan nummer drie PEC Zwolle.

PEC had dit kalenderjaar nog niet verloren. Heerenveen is met vier overwinningen en een gelijkspel nog ongeslagen in 2015.

Het elftal van trainer Dwight Lodeweges draait momenteel geweldig. De openingstreffer liet nog geen drie minuten op zich wachten. Wel kreeg de rappe Slagveer de bal na een misverstand tussen Thomas Lam en Bart van Hintum gelukkig in bezit. Hij kon rechtdoor naar doelman Warner Hahn: 1-0.

De bezoekers reageerden, maar een redding op de doellijn voorkwam de gelijkmaker. Vanaf dat moment was Heerenveen de baas en Larsson maakte er snel 2-0 van. 'Samba Sam' speelde met een schaar- en kapbeweging Bram van Polen uit en schoot in de korte hoek raak.

Stiftje

Heerenveen bleef wervelen en domineren, de Zwollenaren lieten het bij een enkele counter. Nog voor rust vergrootte Uth de voorsprong uit een penalty.

Scheidsrechter Tom van Sichem had de bal al op de stip kunnen leggen na een overtreding op Slagveer, maar gaf een corner. Toen aanvaller Jody Lukoki even later in het eigen strafschopgebied in de fout ging was hij onverbiddelijk.

Na rust maakte PEC met Joost Broerse en Sheraldo Becker als verse krachten meer aanstalten tot aanvallen. Dat kon ook doordat Heerenveen het spel hervatte in een lagere versnelling en zich gaandeweg wat meer slordigheden permitteerde.

Ryan Thomas had de Zwolse aanhang hoop kunnen geven maar de inzet van de Nieuw-Zeelander vloog tegen de lat. Het duel was in de tweede helft beter in evenwicht en bleef het aanzien zeker waard. Gescoord werd er alleen door de van FC Volendam overgekomen Veerman met een handig stiftje via de handen van Hahn.

NAC

NAC wacht nog steeds op de eerste zege onder de nieuwe coach Robert Maaskant. Vitesse zegevierde in het Rat Verlegh Stadion dankzij een doelpunt van Bertrand Traoré in de 64e minuut. De defensie van de Brabanders zag er daarbij niet goed uit.

Vitesse boekte de derde zege op rij en staat op plaats acht in de eredivisie. NAC moet met een schamele vijftien punten uit 22 duels blijven vrezen voor de nacompetitie. Hekkensluiter FC Dordrecht heeft maar drie punten minder.

De Arnhemmers hadden het ondanks het verschil op de ranglijst bijzonder lastig in Breda. Maaskant had zijn spelers geïnstrueerd goed te verdedigen, doordacht aanvallen leek een bijzaak. Slechts een keer kwam NAC in de eerste helft gevaarlijk voor het doel van Vitesse. Kenny van der Weg kopte uit een hoekschop voorlangs. Vitesse had een ruim overwicht, maar veel moeite om door de 'muur' van NAC te breken.

Na rust was het wel NAC dat de eerste kans kreeg. Guyon Fernandez stuitte echter op de inglijdende Jan-Arie van der Heijden. De Brabanders leken wat meer controle te hebben, maar door een fout van Menno Koch kreeg Vitesse juist loon na werken. De van PSV gehuurde verdediger trapte klungelig naast de bal, waarna Traoré simpel raak schoot: 0-1.

Door de achterstand moest NAC wel aanvallen. Dat bood ruimte aan Vitesse in de omschakeling, maar de Arnhemmers profiteerden daar niet van. Adnane Tighadouini was namens NAC nog het dichtst bij een treffer. Zijn voorzet belandde op de binnenkant van de paal, maar verdween niet in het doel. Mede daardoor leed NAC de dertiende nederlaag van het seizoen.

PEC-trainer Jans geniet van spel sc Heerenveen I Bekijk de stand in de eredivisie