Skiër Patrick Küng heeft zaterdag bij de WK in Vail verrassend de titel veroverd op de afdaling. Voor de 31-jarige Zwitser was het zijn eerste medaille ooit op een wereldkampioenschap.

Küng hield de Amerikaan Travis Ganong achter zich op de piste van Beaver Creek. Het brons ging naar de Zwitser Beat Feuz.

De favorieten faalden zaterdag. De Oostenrijkse specialisten Matthias Mayer en Hannes Reichelt eindigden in een tot het slot zinderende wedstrijd pas op de plaatsen twaalf en dertien.

Topfavoriet Kjetil Jansrud uit Noorwegen stelde zwaar teleur met de vijftiende plaats.

De Nederlander Marvin van Heek ging niet van start. Hij meldde zich af wegens ziekte.

Droom

Küng hield 0,24 seconde over op Ganong om Zwitserland het eerste WK-goud op de afdaling te bezorgen sinds Bruno Kernen achttien jaar geleden.

"Ik geloof dat ik droom'', postte hij op Facebook terwijl de strijd nog in gang was. "De afdaling is het koningsnummer. Als je voor Zwitserland uitkomt in het skiën is de druk altijd groot.''

In wereldbekerwedstrijden had hij tot dusverre twee keer gewonnen: een jaar geleden een afdaling in Wengen, kort daarvoor een super-G in Beaver Creek.

Het leek er zelfs lang op dat de Zwitsers goud en zilver zouden veroveren. Ganong kwam met een hoog startnummer pas laat in actie en verraste met zijn tweede plaats. "Geweldig, onze sport wordt in Amerika steeds groter. Om hier met mijn familie als toeschouwer een medaille te halen is ongelooflijk'', jubelde de 26-jarige Amerikaan.

Titelverdediger Aksel Lund Svindal, net hersteld van een achillespeesblessure, bereikte een naar omstandigheden knappe zesde plaats.