John Degenkolb heeft vrijdag de derde etappe in de Dubai Tour op zijn naam geschreven. De kopman van Giant-Alpecin schudde iedereen van zich af tijdens een steile helling in finishplaats Hatta.

Op twee seconden achterstand eindigde Alejandro Valverde als tweede, voor Juan Lobato.

Ook Filippo Pozzato en Philippe Gilbert gaven twee seconden toe op Degenkolb, die door zijn triomf de leiderstrui overneemt van Mark Cavendish.

Tourwinnaar Vincenzo Nibali moest in de slotfase van de koninginnenrit (het peloton moest over een aantal heuvels) lossen en gaf relatief veel tijd toe.

De finale van de derde etappe stond in het teken van een lange aanval van Francisco Mancebo. De 38-jarige Spanjaard, die in de eerste jaren na de eeuwwisseling steevast meedeed in de bovenste regionen in de Tour de France, komt sinds 2014 uit voor Skydive Dubai Pro Cycling.

Lars Boom

Het was de uit het peloton ontsnapte Lars Boom die Mancebo inrekende. De Nederlander en de Spanjaard werkten nog even samen, maar kregen geen ruimte van de hoofdmacht.

De Dubai Tour eindigt zaterdag met een rit van 128 kilometer tussen Dubai International Marine Club - waar elke etappe in deze ronde begint - en Burj Khalifa.