Fed Cup-captain Paul Haarhuis heeft Kiki Bertens en Arantxa Rus aangewezen voor de twee enkelpartijen van zaterdag in de ontmoeting met Slowakije.

Bertens, de mondiale nummer zeventig, neemt het zaterdag in de eerste wedstrijd op tegen Anna Schmiedlova. De Slowaakse staat vijf plaatsen lager op de wereldranglijst.

De Wateringse versloeg Schmiedlova vorig jaar bij het WTA-toernooi van Hong Kong in twee sets.

Rus speelt op het gravel in Apeldoorn de tweede partij tegen de Slowaakse kopvrouw Magdalena Rybarikova. 

De Nederlandse is vorig jaar afgezakt naar plaats 218 van de wereldranglijst. Rybarikova is de mondiale nummer 47. Rus speelde twee keer eerder tegen de Slowaakse en verloor beide duels.

Haarhuis passeert met zijn keuze voor Rus Richel Hogenkamp, die bijna honderd plaatsen hoger staat dan Rus op de wereldranglijst en op de Australian Open haar Grand Slam-debuut maakte.

''Het was een moeilijke keuze.'', zei Haarhuis na de loting. ''Arantxa Rus en Richel Hogenkamp staan allebei goed te spelen. Ik verwacht dat we met het spel van Arantxa tactisch gezien meer kans maken tegen de Slowaakse vrouwen.''

Rus heeft een goede staat van dienst in de Fed Cup. Ze won twaalf van de zeventien enkels die ze voor het Nederlands team speelde. Bertens is nog ongeslagen in de enkelspelen. Ze won er acht.

Dubbel

Zondag speelt Bertens tegen Schmiedlova en treft Rus Rybarikova. Michaëlla Krajicek en Richel Hogenkamp vormen het Nederlandse dubbel. Zij treffen in het laatste duel Rybarikova en Schmiedlova.

Captains Haarhuis en Matej Liptak kunnen de opstelling nog aanpassen. De winnaar van de ontmoeting plaatst zich voor een playoff-duel voor een plaats in de wereldgroep.

Slowakije is met verzwakte ploeg afgereisd naar Apeldoorn. Dominika Cibulkova, de nummer achttien van de wereld en onlangs kwartfinaliste bij de Australian Open, ontbreekt. Ook Daniela Hantuchova en Jana Cepelova, beiden speelsters uit de mondiale top honderd, zijn er niet bij.

Bertens wil stap naar top veertig maken met hulp van dubbelspel