De Ghanese bondsvoorzitter Kwesi Nyantakyi vreest dat het Afrikaanse voetbal imagoschade lijdt door de incidenten tijdens de halve finale van de Afrika Cup tussen gastland Equatoriaal Guinea en Ghana.

De halve eindstrijd werd donderdagavond meer dan een half uur onderbroken nadat fans van Equatoriaal Guinea de Ghanese supporters bekogelden met flessen water en andere projectielen.

De Ghanese fans vluchtten vervolgens het veld op, waarop de arbiter het duel staakte. Tijdens de onderbreking vloog er een helikopter boven het stadion om de orde te bewaken en zette de politie traangas in. Ondanks alles werd de wedstrijd, die Ghana met 3-0 zou winnen, uitgespeeld.

"Ik denk niet dat deze gebeurtenissen een eerlijk beeld geven van Afrika", aldus Nyantakyi tegen de BBC. "Dit is een heel succesvol toernooi. We hebben het over een enkel incident, maar ik weet zeker dat dit grote gevolgen heeft voor de reputatie van het Afrikaanse voetbal."

Nyantakyi benadrukt dat de schuld volledig bij de fans ligt. "Zij moeten de besluiten van de scheidsrechter respecteren. Elke beslissing werd aangevochten, dat is niet juist."

Grant

Bondscoach Avram Grant van Ghana meldde na afloop dat hij niet goed kon zien wat er zich afspeelde.

"Ik zag wel iets op het veld, volgens mij was er sprake van geweld. Ik maakte me zorgen, mijn spelers moeten zich veilig voelen."

Tijdens de wedstrijd, toen de helikopter opsteeg, twitterde de Ghanese voetbalbond dat het stadion in Malabo leek op een 'oorlogsgebied'.

In de finale van de Afrika Cup neemt Ghana het zondag op tegen Ivoorkust.

Ghana bereikt finale Afrika Cup na chaotisch duel