PSV kroonde zich tot de grote winnaar van de midweekse speelronde in de eredivisie. Zelf wonnen de Eindhovenaren dinsdag met 2-0 bij NAC Breda, terwijl Ajax donderdag in eigen huis met 1-0 verloor van AZ.

Na 21 speelrondes bedraagt het verschil tussen koploper PSV en nummer twee Ajax liefst twaalf punten. Nog maar twee weken geleden hadden de Amsterdammers slechts vier punten minder dan de formatie van coach Phillip Cocu.

Sinds de eeuwwisseling is het niet voorgekomen dat de kloof tussen de nummer één en twee zo groot was in dit stadium van de competitie.

Het oude record dateerde uit het seizoen 2006/2007, toen lijstaanvoerder PSV na 21 speelrondes elf punten meer had dan nummer twee Ajax. De Eindhovenaren gaven die voorsprong uit handen, maar veroverden op de laatste speeldag alsnog de titel.

Bovenste regionen

In de afgelopen seizoenen waren de verschillen in de bovenste regionen van de ranglijst uiterst klein in deze fase. In 2010 en 2012 stond koploper PSV in punten gelijk met FC Twente en AZ en in 2011 koesterde datzelfde PSV slechts een voorsprong van één punt op FC Twente. In al die jaren greep PSV naast het kampioenschap.

Ook in 2013 en 2014 bedroeg het verschil tussen de nummer één en twee na 21 speelrondes niet meer dan drie punten.

PSV vervolgt de competitie zaterdag met een thuiswedstrijd tegen FC Utrecht, een dag later gaat Ajax op bezoek bij Go Ahead Eagles.

Bekijk de stand en het programma in de eredivisie