Ajax heeft donderdagavond voor de tweede keer op rij verloren. Na de nederlaag zondag bij Vitesse was ditmaal AZ in de Arena met 1-0 te sterk voor de Amsterdammers.

Aaron Johannsson maakte een kwartier voor tijd de enige treffer van de wedstrijd, terwijl Ajax met tien man op het veld stond. Niklas Moisander had kort daarvoor rood gehad.

Door de nederlaag heeft Ajax nu al drie wedstrijden op rij niet gewonnen en zelfs al drie duels op rij niet gescoord. Tot overmaat van ramp lijkt de titel definitief uit zicht.

Het gat met PSV, dat dinsdag met 2-0 won bij NAC Breda, is opgelopen tot twaalf punten. De ploeg van trainer Frank de Boer ziet zelfs nummer drie PEC Zwolle naderen tot vier punten. Daarachter staan AZ en Feyenoord met een punt minder.

Sinkgraven

De eerdere teleurstellende resultaten tegen Feyenoord (0-0) en Vitesse (1-0 verlies) hadden donderdag gevolgen voor de opstelling van Ajax. De Boer koos deels gedwongen door de blessure van Davy Klaassen voor een middenveld met Riechedly Bazoer, Jairo Riedewald en de debuterende Daley Sinkgraven, terwijl Lasse Schöne verrassend als spits begon en Arek Milik op de bank hield.

De Deen bracht als ‘valse nummer 9’ aanvankelijk iets meer creativiteit in het spel van Ajax. Combinerend kwamen de Amsterdammers er voor rust dan ook een paar keer aardig door heen, vooral via de opkomende rechtsback Ricardo van Rhijn.

Twee keer bediende Van Rhijn Anwar El Ghazi op maat, waarna de inzet van de jonge buitenspeler de kracht miste om AZ-doelman Esteban te verschalken. De Costa Ricaanse keeper werd na een halfuur wel geklopt door een kopbal van Mike van der Hoorn, maar een verdediger van AZ werkte de bal via de lat nog van de lijn.

Aan de andere kant bleef Ajax lange tijd verdedigend makkelijk op de been. Pas aan het eind van de eerst helft werd AZ even gevaarlijk met een voorzet vanaf links die door Steven Berghuis over werd gekopt.

Video: AZ boekt knappe uitzege op Ajax

Lat

De kopbal van Berghuis bleek een aardige opmaat voor het eerste kwartier van de tweede helft. AZ kreeg via Guus Hupperts en Gudelj meer mogelijkheden, al konden die Cillessen niet verontrusten.

Nadat Aron Johannsson na een licht vergrijp van Moisander onderuit ging moest Ajax zich wel serieus zorgen gaan maken. Arbiter Pol van Boekel beoordeelde de Amerikaan namelijk als doorgebroken en dus kreeg de Fin tot ontsteltenis van de Arena de rode kaart.

De eerste overwinning voor Ajax in drie wedstrijden leek met tien man ineens nog veel verder weg. AZ kon het spel gaan maken, terwijl de thuisploeg zich moest concentreren op een counter. Prompt was het ook bijna raak na een diepe bal op Sinkgraven. De debutant, die nog ietwat onwennig oogde, nam de bal aardig aan, maar zijn schot ging over.

Aan de andere kant was het wel raak. Eerst ontsnapte Ajax nog, omdat een inzet van Wesley Hoedt de lat raakte, maar een kwartier voor tijd dompelde Johannsson de Arena alsnog in rouw. De spits tikte een voorzet van Simon Poulsen binnen: 1-0.

Met een man minder had Ajax vervolgens niet de kracht om er nog een offensief uit te persen. De Alkmaarders bleven makkelijk op de been in de slotfase, waardoor Ajax de titel definitief uit het hoofd kan zetten.

De Boer: 'Schandalige rode kaart breekpunt in wedstrijd'