CHARLEROI - België is de kwalificatiereeks naar het wereldkampioenschap voetbal van 2006 in Duitsland begonnen met een gelijkspel tegen Litouwen. In Charleroi werd het 1-1.

Ajax-speler Wesley Sonck, die samen met Feyenoord-aanvaller Thomas Buffel de Belgische voorhoede vormde, maakte de openingstreffer. Jankauskas maakte een kwartier voor tijd gelijk, 1-1. Ook Bart Goor (Feyenoord) maakte zijn opwachting in het basiselftal van de Belgen.

Ibrahimovic

Met vier doelpunten heeft Zlatan Ibrahimovic een zege van Zweden op Malta kleur gegeven. De Zweede spits, die afgelopen dinsdag Ajax voor Juventus verruilde, maakte zaterdag al binnen het kwartier drie goals. Na rust prikte de lange aanvaller zijn vierde doelpunt van de avond binnen. Uiteindelijk wonnen de Zweden ruim op Malta, 7-0.

Fredrik Ljungberg was verantwoordelijk voor twee treffers. Henrik Larsson maakte het zevende doelpunt in de kwalificatiewedstrijd voor het wereldkampioenschap voetbal.

Griekenland

Europees kampioen Griekenland heeft zaterdag een smadelijke nederlaag geleden in Albanië. Tijdens het eerste kwalificatieduel voor het wereldkampioenschap voetbal in groep 2 gingen de verrassende kampioenen van Portugal met 2-1 onderuit. Binnen tien minuten stonden de Grieken al met 2-0 achter door goals van Murati en Aliaj.

Het kampioenselftal kwam door een treffer van Giannakopoulos nog voor rust terug in de wedstrijd, maar kon de nieuw verworven status daarna niet te gelde maken.

Oostenrijk

In Wenen bedwong Oostenrijk zaterdagavond het Engelse voetbalelftal. Het duel in de kwalificatiegroep 6 voor het wereldkampioenschap eindigde in 2-2. Engeland kwam met 2-0 voor door doelpunten van Frank Lampard voor rust en Steven Gerrard. In een tijdsbestek van drie minuten kwamen de Oostenrijkers terug. Eerst zorgde invaller Roland Kollmann, bij FC Twente mislukt, voor 1-2. Vlak daarna maakte Andreas Ivanschitz gelijk. Doelman David James mocht zich dat aanrekenen.

Finland

Finland heeft zaterdagmiddag het kwalificatieduel voor het wereldkampioenschap voetbal tegen Andorra met 3-0 gewonnen. Finland en Andorra komen net als Nederland uit in groep 1. Eremenko maakte twee goals, Riihilahti maakte het andere doelpunt.

De Finse selectie kende een groot aantal spelers met een Nederlands verleden. Pasanen, Hyypiä, Nurmela, Kolkka en Litmanen hadden allemaal een basisplaats. Het was voor Finland al het tweede kwalificatieduel. Het eerste werd met 2-1 verloren van Roemenië.

Roemenië voorbij Macedonië

Dat land heeft ook de tweede kwalificatiewedstrijd voor het wereldkampioenschap in groep 1 gewonnen, de poule waarin ook Nederland uitkomt. De Roemeense voetballers, met Ajax-reserve Lobont als doelman, wonnen met 2-1 van Macedonië. In de eerste wedstrijd won de ploeg met 2-1 van Finland. Macedonië had het eerste duel met 3-0 van Armenië gewonnen.

De thuisploeg had veel moeite met de Macedoniërs en maakte pas in de slotfase de beslissende treffer. Mutu scoorde in de 88e minuut de 2-1. Pancu zette zijn ploeg voor rust op voorsprong, waarna Vasovski in de 75e minuut gelijkmaakte voor Macedonië. Eén minuut voor tijd werd bovendien Sumulokovski (Mac) van het veld gestuurd met zijn tweede gele kaart.

Zwitserland

PSV'er Johan Volanthen heeft zaterdag in het nationale elftal van Zwitserland maar liefst drie keer gescoord. In het duel voor de kwalificatie voor het wereldkampioenschap voetbal tegen de Faeroër Eilanden maakte hij al binnen een kwartier zijn eerste twee treffers.

De aanvaller, die bij PSV niet eens in de selectie zit en op de nominatie staat om verhuurd te worden, tekende in de tweede helft ook nog voor de 6-0, tevens de eindstand. De andere drie goals kwamen op naam van Rey.