De in Nederland geboren rugbyer Tim Visser staat zaterdagavond in de basis wanneer Schotland op bezoek bij Frankrijk zijn eerste wedstrijd speelt in het prestigieuze Six Nations Championship.

Dat maakte Vern Cotter, die zaterdag in Parijs zal debuteren als de Schotse bondscoach, donderdag bekend.

De 27-jarige Visser, speler van Edinburgh Rugby, zal als nummer 11 als 'winger' op de linkerflank spelen. Zijn ploeggenoten Alasdair Dickinson en Ross Ford mogen ook starten, terwijl Cotter liefst acht spelers van de Glasgow Warriors in zijn basisploeg heeft opgenomen.

Visser stapte als tiener over van RC Hilversum naar Groot-Brittannië, waar hij in eerste instantie in Engeland ging spelen. In 2009 stapte hij over naar Edinburgh.

De 110 kilo zware 'leftwing' had voor Nederland mogen uitkomen, maar koos er voor om voor het veel hoger aangeslagen Schotland te gaan spelen. De internationale rugbybond staat deze wissel van nationaliteit toe als een speler minimaal drie jaar achter elkaar in zijn nieuwe land heeft gewoond.

In 2012 maakte Visser zijn debuut voor Schotland en een jaar later deed hij in alle vijf de duels van het zeslandentoernooi mee. Aan het eind van 2013 brak de geboren Nederlander echter zijn been, waardoor hij de Six Nations van vorig jaar moest missen.

Eindzege

Het Six Nations Championship is een jaarlijks toernooi waarin de beste zes rugbylanden van Europa - naast Schotland zijn dat Engeland, Wales, Ierland, Frankrijk en Italië - in twee maanden allemaal één keer tegen elkaar spelen.

Vorig jaar ging de eindzege nipt naar Ierland. Schotland won alleen van Italië en eindigde als vijfde.

De Six Nations begint vrijdagavond om 20.05 uur met het duel Wales-Engeland. Op zaterdag volgen dan Italië-Ierland en Frankijk-Schotland. De laatste wedstrijddag is op zaterdag 21 maart.