Sharon van Rouwendaal is door de Europese zwembond LEN verkozen tot de beste Europese openwaterzwemster van het jaar 2014.

De 21-jarige Van Rouwendaal kreeg de 'LEN Award 2014' vooral omdat ze in augustus 2014 bij de EK in Berlijn twee keer goud pakte. De geboren Baarnse won zowel de individuele 10 kilometer in het open water als het teamonderdeel met de Nederlandse ploeg. Op 5 kilometer was ze goed voor zilver.

De prijzen van de Europese zwembond werden voor de zevende keer uitgereikt. Alle Europese nationale bonden en leden van verschillende LEN-comités mochten stemmen.

Van Rouwendaal bleef in haar categorie met 57,6 procent van de stemmen de Italiaanse Europees kampioene op de 25 kilometer open water Martina Grimaldi (28,8%) ruim voor.

Bij de mannen greep Ferry Weertman net naast de LEN Award voor het openwaterzwemmen. De tweevoudig Europees kampioen moest met 38,8 procent van de stemmen net zijn meerdere erkennen in de Duitser Thomas Lurz (40,0%), die hij bij de EK nog klopte op de 10 kilometer.

Heemskerk

Femke Heemskerk eindigde met 1,6 procent van de stemmen als gedeeld vierde in de verkiezing voor beste Europese zwemster op de langebaan. De Hongaarse Katinka Hosszu won met 57,7 procent.

Bij de mannen ging de LEN Award naar de Fransman Florent Manaudou met 69,8 procent.

Sabrina van der Sloot was de nummer vijf in de verkiezing voor Europees waterpoloster van 2014. Hier ging de prijs naar Maria Garcia van Europees kampioen Spanje.