De trefzekere Rafael van der Vaart heeft woensdag met Hamburger SV drie belangrijke punten gepakt in de Bundesliga-ontmoeting met concurrent SC Paderborn (3-0).

Mede dankzij een benutte strafschop van de Nederlandse captain klommen 'Die Rothosen' op de ranglijst over Paderborn heen. HSV nam daardoor weer wat afstand van de degradatiestreep.

Van der Vaart mocht al na twee minuten vanaf elf meter aanleggen in de Benteler Arena van Paderborn en faalde niet. Marcell Jansen en Zoltan Stieber scoorden na rust nog.

De 109-voudig international van het Nederlands elftal werd na ruim een uur naar de kant gehaald door zijn trainer Josef Zinnbauer.

Het Hertha BSC van oefenmeester Jos Luhukay leed juist duur puntenverlies in de strijd tegen degradatie. De Berlijners gingen in het eigen Olympiastadion door een goal van Stefan Kiessling met 1-0 onderuit tegen Bayer Leverkusen.

Roy Beerens werd na zeventig minuten gewisseld bij de hoofdstedelingen, John Heitinga was door zijn Nederlandse coach niet opgenomen in de wedstrijdselectie.

Borussia Dortmund

Hekkensluiter Borussia Dortmund moest opnieuw een nederlaag slikken. De Champions League-finalist van 2013 was thuis niet opgewassen tegen FC Augsburg (1-0).

Raul Bobadilla maakte vlak na rust de winnende treffer voor de ploeg van aanvoerder Paul Verhaegh. Zelfs een rode kaart voor Augsburg-verdediger Christoph Janker bood geen uitkomst voor het elftal van Jürgen Klopp.

Concurrent VfB Stuttgart van coach Huub Stevens speelde doelpuntloos gelijk bij 1. FC Köln en heeft, net als Hertha BSC, twee punten meer verzameld dan de achtvoudig landskampioen Dortmund.

Bekijk de stand in de Bundesliga