Aleksandr Jakovenko heeft ADO Den Haag woensdagavond aan een belangrijke zege geholpen op FC Twente. De debutant maakte een van de twee goals voor de thuisclub, die zijn 110-jarige bestaan vierde: 2-0.

Jakovenko opende al na een klein kwartier de score voor de ploeg van coach Henk Fraser, die de laatste acht competitiewedstrijden niet had gewonnen.

Vlak voor tijd besliste Roland Alberg de wedstrijd vanaf de strafschopstip na een overtreding van Darryl Lachman.

ADO klimt door de zege over Go Ahead Eagles heen naar de veertiende plek met twintig punten. FC Twente staat zesde met 34 punten.

Blessure

Jakovenko kwam pas maandag op Deadline Day op huurbasis over van Fiorentina, maar Fraser zette de 27-jarige Oekraïner mede door een blessure van clubtopscorer Michiel Kramer direct in de basis als linksbuiten. Op de andere flank was er een basisplek voor Wilson Eduardo, de Portugese huurling van Sporting Portugal.

Dat ADO niet echt ingespeeld was op die nieuwe vleugelaanvallers, was in de beginfase wel te merken. De Oekraïner en de Portugees liepen veelal in de weg en kwamen amper in het spel voor. Daarnaast had Fraser geluk dat zijn ploeg niet al na één minuut op achterstand kwam. Hakim Ziyech schoot een vrije trap op de lat.

Die inzet van Ziyech bleek achteraf het gevaarlijkste moment van de gasten. ADO kwam beter in het spel en na een klein kwartier was het raak. Lachman verspeelde de bal klungelig aan Jakovenko, die doelman Sonny Stevens daarna kansloos liet: 1-0.

Offensief

Vlak daarna had Jakovenko, de eerste ADO-debutant sinds 2012 (Danny Holla) die het net wist te vinden, al voor 2-0 kunnen zorgen, maar Lachman herstelde toen zijn eigen foutje.

Twente startte in de tweede helft wel een offensief en kwam wat vaker voor het doel van Martin Hansen.

De beste kansen waren echter voor ADO, maar Mike van Duinen schoot twee keer voorlangs, waardoor het spannend bleef. De beslissing viel pas in de slotminuut toen Alberg een strafschop benutte.

Bekijk de stand in de eredivisie | Schreuder niet blij met instelling Twente na nederlaag