Louis van Gaal moet vrezen voor een straf voor de kritiek die hij uitte op scheidsrechter Chris Foy na het doelpuntloze gelijkspel in de FA Cup tegen Cambridge United van vorige maand.

De Engelse voetbalbond FA heeft de coach van Manchester United woensdag aangeklaagd voor zijn uitspraken in de media. Hij heeft tot maandag 19.00 uur om te reageren.

Van Gaal beklaagde zich op 23 januari in Cambridge over het feit dat "alles'' tegenzat.

"Je komt hier naartoe, het veld is niet zo goed en de tegenstander gaat tot het uiterste. Daarbij is verdedigen altijd makkelijker dan aanvallen. En dan heb je natuurlijk ook nog de scheidsrechter", sprak de oud-bondscoach cynisch, zonder verder in details te treden. "In dergelijke omstandigheden is het altijd heel moeilijk om van zo'n tegenstander te winnen."

Volgens de FA trekt Van Gaal hiermee de integriteit van de arbitrage in twijfel en brengt hij daarmee de sport in diskrediet. De Engelse voetbalbond zegt niks over een mogelijke strafmaat, maar Chelsea-manager José Mourinho kreeg vorige week een boete van ruim 33.000 euro voor het bekritiseren van een scheidsrechter.

United won dinsdag in de replay op Old Trafford alsnog van vierdeklasser Cambridge: 3-0.

Bekijk de video van de uitspraken van Van Gaal:

Van Gaal ziet Manchester United als favoriet voor winnen FA Cup