Feyenoord heeft woensdag kostbare punten laten liggen in de strijd om de tweede plaats in de eredivisie. De Rotterdammers gingen met 3-1 onderuit bij sc Heerenveen.

Hoewel Colin Kazim-Richards nog wel verantwoordelijk was voor de openingstreffer in het Abe Lenstra Stadion, gingen de Friezen mede dankzij twee goals van Sam Larsson alsnog verdiend met de zege aan de haal.

Bij het tweede Friese doelpunt maakte Feyenoord-goalie Kenneth Vermeer geen sterke indruk.

De equipe van trainer Fred Rutten verzuimde door de nederlaag het gat met Ajax te verkleinen. De regerend landskampioen kan de voorsprong op de ranglijst donderdag tegen AZ uitbreiden naar acht punten.

Het Heerenveen van coach Dwight Lodeweges heeft nu nog maar zes punten achterstand op nummer drie Feyenoord.

Afgekeurd

De Rotterdammers kenden wel een sterke start in Heerenveen. Lex Immers leek de bezoekers al vroeg op voorsprong te zetten. De aanvallende middenvelder zette zijn hoofd tegen een indraaiende vrije trap van Jens Toornstra, maar werd teruggefloten vanwege buitenspel.

Na een halfuur spelen openden de Rotterdammers dan toch de score. Spits Kazim-Richards anticipeerde goed op een passje van rechtsback Khalid Boulahrouz en werkte oog in oog met doelman Kristoffer Nordfeldt overtuigend af.

Vlak voor rust trok Simon Thern de stand echter weer gelijk. De Zweedse middenvelder, onlangs overgekomen van Malmö FF, schoot de bal bekeken in de hoek achter Vermeer. Heerenveen had daarvoor ook al de nodige kansen gehad, maar verzuimde de defensieve zwakte van met name Terence Kongolo af te straffen.

Vermeer

Een kwartier na de hervatting namen de Friezen de leiding door een blunder van Vermeer. Larsson loste een ogenschijnlijk ongevaarlijk schot af, maar de Feyenoord-goalie tastte volledig mis en zag de bal achter hem in het net verdwijnen.

Linksbuiten Larsson vergrootte een kwartier voor het laatste fluitsignaal de marge zelfs naar 3-1. De Zweed werd aangespeeld door spits Mark Uth en plaatste de bal beheerst in de verre hoek. Omdat een slotoffensief uitbleef, leden de Rotterdammers zo de tweede uitnederlaag van dit seizoen.

Bekijk de stand in de eredivisie | Rutten laakt 'hautain' Feyenoord: 'Past niet bij ons' | Feyenoorders kritisch: 'Domme fouten en slaapmomenten'