Udo Lattek, de meest succesvolle trainer uit de Duitse voetbalgeschiedenis, is zondag op 80-jarige leeftijd overleden.

Dat bevestigt zijn oude club Bayern München woensdag op de website. Lattek leed sinds 2013 aan de ziekte van Parkinson en dementie. Hij stierf volgens Bild in een verzorgingstehuis in zijn woonplaats Keulen.

De oud-coach was in zijn lange loopbaan als trainer onder meer goed voor acht landskampioenschappen, vier bekerzeges en een zege in de Europa Cup I, de UEFA Cup en de Europa Cup voor bekerwinnaars.

Lattek is samen met de Italiaan Giovanni Trapattoni de enige coach die alle drie de Europese bekers op zijn erelijst heeft staan en hij is de enige die dit lukte met drie verschillende teams.

"Het bericht van het overlijden van Udo Lattek heeft ons diep geraakt", reageert Bayern-voorzitter Karl-Heinz Rummenigge, die als 18-jarige door Lattek naar München werd gehaald. "Met hem verliezen we een van de grootste persoonlijkheden van het voetbal, nationaal en internationaal."

Aanvaller

Lattek haalde als speler nooit de top en ging in 1965 op 30-jarige leeftijd aan de slag als assistent-coach van de nationale ploeg van West-Duitsland.

In 1970 werd de voormalig aanvaller zonder ervaring als hoofdcoach aangesteld bij Bayern München en bij die club zou hij in twee periodes (1970-1975 en 1983-1987) zijn grootste successen behalen.

Onder leiding van Lattek behaalde de 'Rekordmeister' zes landstitels, drie bekers en één Europa Cup I. Die laatste zege kwam tot stand door in 1974 in de finale in Brussel met 4-0 te winnen van Atletico Madrid.

De in het huidige Polen geboren oefenmeester was ook actief voor Borussia Mönchengladbach (twee landstitels en de UEFA Cup tussen 1975-1979), Borussia Dortmund (1979-1981) en het FC Barcelona van Diego Maradona (Europa Cup voor bekerwinnaars in 1982).

Column

In 1987 zwaaide Lattek na zijn tweede periode bij Bayern af om technisch directeur te worden bij 1. FC Köln, waar hij in 1991 ook één wedstrijd op de bank zat.

Een jaar later trainde hij nog een half seizoen Schalke 04 en in 2000 keerde Lattek voor de allerlaatste keer terug om Borussia Dortmund in de laatste vijf duels voor degradatie te behoeden.

De laatste jaren was Lattek nog actief met onder meer een column in de krant Die Welt en het voetbaltijdschrift Kicker. Ook was hij tussen 1995 en 2011 een vaste gast in het voetbalpraatprogramma Doppelpass op Sport 1.

Lattek kreeg in 2011 een beroerte en had in 2001 en 2012 al een goedaardige tumor moeten laten verwijderen.