Ajax moet het donderdag in het competitieduel met AZ stellen zonder Davy Klaassen. De middenvelder verliet woensdag de training met een liesblesssure.

Ook doelman Jasper Cillessen staakte de oefensessie voortijdig. Hij was afgelopen nacht ziek, maar De Boer acht de kans groot dat hij wel in actie kan komen tegen AZ.

"Jasper heeft de hele nacht gebraakt en hij had diarree. Hij is verzwakt, maar hij kan wellicht morgen wel spelen", zei De Boer woensdag op de persconferentie in de aanloop naar het duel van donderdag in de Arena.

Mocht Cillessen toch niet kunnen spelen dan zal de 18-jarige Andre Onana zijn debuut maken. De Kameroense keeper kwam in de winterstop over van FC Barcelona en was zondag tegen Vitesse al reservedoelman omdat Diederik Boer kampt met een knieblessure.

Naast Klaassen en Boer kan Ajax tegen AZ ook nog altijd niet beschikken over Thulani Serero, Kolbeinn Sigthorsson, Viktor Fischer en Joël Veltman.

"Veltman is wel zo goed als fit, maar zal nog niet spelen. Verder wordt het vooral op het middenveld puzzelen, al ben ik daar wel al uit", zei De Boer, zonder zijn opstelling prijs te geven.

Video: Ajax zonder Klaassen en Serero, debuut Sinkgraven lonkt 

Van Ginkel

Door de vele blessures begint Daley Sinkgraven mogelijk meteen in de basis. De 19-jarige middenvelder kwam afgelopen weekeinde voor bijna zeven miljoen euro van sc Heerenveen.

De Boer: "Sinkgraven is in ieder geval goed ontvangen door de groep. Hij zal zijn weg en positie nog een beetje moeten vinden bij Ajax, maar daar is hij nuchter genoeg voor. Bovendien is het een speler met voetbalgogme, zowel in aanvallend als in verdedigend opzicht."

De trainer van de Amsterdammers onthulde dat Ajax in eerste instantie hoopte op de komst van Marco van Ginkel van AC Milan en dat Sinkgraven dan pas in de zomer zou komen.

"We wilden Van Ginkel huren, maar hij wilde niet. Daardoor kwamen we nu al bij Sinkgraven uit. Ik ben blij dat hij er is."

Twaalf punten

Bij tegenstander AZ ontbreekt Viktor Elm vanwege een bovenbeenblessure. Ajax zal in de jacht op de tweede zege na de winterstop ook niet geconfronteerd worden met Celso Ortiz, die dinsdag een operatie aan zijn arm onderging.

De laatste twee wedstrijden, tegen Feyenoord (0-0) en Vitesse (1-0 verlies), slaagde Ajax er zelfs niet in te scoren. De Boer benadrukte op de persconferentie nogmaals dat het probleem is dat zijn ploeg niet meer tot goed voetbal komt.

"Tegen Vitesse was het iets beter dan tegen Feyenoord. We hebben in Arnhem niet zoveel grote kansen weggeven. Maar het probleem is dat we de tegenstander niet meer onze wil op kunnen leggen. We komen niet meer in ons spel."

Door de mindere resultaten is het gat met PSV, dat dinsdag al met 2-0 won bij NAC Breda, opgelopen tot twaalf punten. De Boer wil voorlopig dan ook niet praten over de titelrace met de Eindhovenaren.

"We zitten nu in een fase dat we niet naar boven en ook niet naar onderen moeten kijken. We moeten alleen naar onszelf kijken en zorgen dat het spel terugkeert dat we voor de winterstop vaak hebben laten zien."

De Boer heeft ondanks kritiek Raiola vertrouwen in Kishna | Hoe ziet het programma in de eredivisie eruit?