Dat de PSV-spelers in de rust tegen NAC Breda massaal Gill Swerts opzochten om hem aan te pakken voor zijn vermeende schwalbe jegens Jetro Willems, zegt volgens Adam Maher en Karim Rekik veel over de saamhorigheid binnen het elftal van de koploper.

"We willen kampioen worden en dat doen we met zijn allen. Er is niemand die verzaakt, zowel binnen als buiten het veld", verzekert Maher. Willems kreeg al na 29 seconden rood, maar PSV won het duel in het Rat Verlegh Stadion alsnog met 2-0.

Rekik benadrukt dat de beslissing om Swerts op te zoeken in de catacomben unaniem werd genomen. "Dat is vanuit ons team gebeurd omdat iedereen het te zwaar gestraft vond. We zijn echt een team geworden, ook in het veld kent iedereen elkaars kwaliteiten."

Volgens Maher is PSV ook voorbereid op tegenvallers. "We zeggen regelmatig tegen elkaar: er gaan struggles komen en er zijn mensen die ons de titel niet gunnen. Ook dan moeten we sterk zijn en dat hebben we laten zien. Zelfs met tien man kunnen we heel goed voetballen."

Vertrouwen

De rode kaart van Willems zorgde ervoor dat PSV voor de tweede keer in vier dagen een tegenslag moest overwinnen. Zaterdag werd Willem II verslagen ondanks een gemiste strafschop van Memphis Depay en een 1-0 achterstand na 83 minuten.

Rekik: "Dat komt puur door het winnen van wedstrijden. Daardoor is er veel vertrouwen en raken we eraan gewend dat het toch wel goed komt."

Toch rijst de vraag hoeveel tegenslagen PSV kan hebben tot het wel een nederlaag oplevert. "Het kan natuurlijk een keer fout lopen, maar gelukkig is dat nog niet zo en blijft het vertrouwen groeien. Als we een keer verliezen en misschien gaat dat nog wel een keer gebeuren, dan is ons team nu wel zo ver dat we door kunnen pakken en dan meteen weer winnen."

Concurrentie

Het wegvallen van Jeffrey Bruma, vaste waarde in de defensie, leek PSV ook niet te deren. Nicolas Isimat-Mirin verving hem schijnbaar moeiteloos. "Ik heb er geen moeite mee om met hem te spelen. Ik spreek een klein beetje Frans, dus met goede communicatie lossen we veel op", zegt Rekik.

"Vorig seizoen pakten we vaak geen punten terwijl we goed voetbalden. Nu wel, dat is een belangrijke stap die we hebben gezet. We hebben ook genoeg concurrentie. Zelfs met tien man houden we de nul, dan is het duidelijk dat we achterin kwaliteiten hebben", luidt de visie van Maher.

Het plannen van een kampioensfeest durft PSV dertien speelrondes voor het einde natuurlijk nog niet te doen. "We zijn daar heel nuchter over en weten dat we nog heel veel wedstrijden te gaan hebben. Er is nog wat werk aan de winkel."

Rekik: "We spelen op 1 maart nog een keer tegen Ajax thuis. Ik denk dat we heel dichtbij zijn als we die winnend kunnen afsluiten."

Het verschil met de nummer twee uit Amsterdam is nu al twaalf punten, al treft de regerend kampioen donderdag nog AZ. "Ik hoop dat mijn oude club gelijkspeelt of wint. Ze kunnen het zelf, maar er zal nog wel een sms de deur uit gaan om ze aan te moedigen", besluit Maher met een knipoog.