Anna Fenninger heeft dinsdag bij de WK skiën in Colorado de eerste gouden medaille veroverd. De olympisch kampioene schreef in Vail de Super-G op haar naam. De Oostenrijkse eindigde in een tijd van 1.10,29.

Daarmee was ze 0,03 seconde sneller dan Tina Maze uit Slovenië, de wereldkampioene van 2013 op dit onderdeel. De Amerikaanse favoriete Lindsey Vonn moest voor eigen publiek genoegen nemen met brons in 1.10,44.

Door sterke wind werd de start van de Super-G een half uur uitgesteld en werd het parcours op de Raptor-piste ingekort.

Fenninger ging het beste met de moeilijke omstandigheden om. De winnares van de algemene wereldbeker zakte van pure vreugde ineen toen ze op het scorebord zag dat ze had gewonnen. "Ik besef het nog niet zo", sprak de 25-jarige skiester uitgelaten. "Een droom is werkelijkheid geworden. Dit is gewoon te cool."

Fenninger behaalde in 2011 de wereldtitel op de combinatie. Twee jaar geleden veroverde ze brons voor eigen publiek op de reuzenslalom. Ze is de eerste vrouw die als olympisch kampioen ook de wereldtitel pakt op de Super-G.

Vonn

Vonn, met haar golfende vriend Tiger Woods als aandachtig toeschouwer, reageerde aangedaan toen ze zag dat Maze als eerste haar toptijd verbeterde.

"Ik voelde bij de start een harde tegenwind", sprak de vrouw die met inmiddels 64 wereldbekerzeges de succesvolste skiester aller tijden is. "Ik kan toch wel tevreden zijn met brons, al vind ik het voor het publiek jammer dat het geen goud is geworden."