PSV heeft dinsdagavond ondanks een vroege rode kaart voor Jetro Willems een vrij eenvoudige zege geboekt bij NAC Breda: 2-0.

De linksback werd al na 29 seconden van het veld gestuurd door arbiter Kevin Blom, de snelste rode kaart ooit in de eredivisie.

Ondanks de numerieke minderheid was PSV beter dan NAC en maakten Memphis Depay en Georginio Wijnaldum de treffers in de tweede helft.

De koploper heeft door de zege een voorsprong van liefst twaalf punten op nummer twee Ajax, dat donderdag pas in actie komt tegen AZ.

Onbesuisd

Willems keerde in het Rat Verlegh Stadion juist terug in de basis nadat hij het treffen van zaterdag met Willem II miste door een griepje. De verdediger kon door een onbesuisde tackle op Gill Swerts niet lang van zijn rentree genieten.

De televisiebeelden wezen uit dat de actie van Willems zwaar bestraft was. Hij kwam weliswaar ongecontroleerd in, maar raakte de verdedigende middenvelder van NAC niet. Gek genoeg hielp de manmeersituatie de thuisclub amper.

De ploeg van coach Robert Maaskant, die in de winterstop liefst zeven versterkingen haalde, had zeer veel moeite het spel te maken. De laatste twee duels van NAC eindigden door de verdedigende speelstijl van NAC niet voor niks in 0-0.

Niet attent

PSV kwam ondanks het gemis van Jeffrey Bruma door een heupblessure achterin nauwelijks in de problemen. Depay kreeg in de 28e minuut zelfs de beste kans van de eerste helft. De aanvaller kopte in kansrijke positie naast via een NAC-verdediger.

Ook na rust kwam de nummer zeventien van de eredivisie niet met een beter strijdplan de kleedkamer uit. Depay maakte in de 53e minuut de 0-1 na een goede pass van Adam Maher. NAC-doelman Jelle ten Rouwelaar reageerde zoals wel vaker dit seizoen niet attent op de ruimte die de aanvaller kreeg voor de inzet van dichtbij.

Wijnaldum vergrootte de marge in de 74e minuut. De aanvoerder kreeg alle tijd en ruimte om het veld over te steken en schoot de bal onberispelijk langs Ten Rouwelaar. Het slotoffensief van NAC stelde daarna behoudens wat schoten weinig voor en Luuk de Jong miste nog twee kansen om er 3-0 van te maken.

PSV won zo na de winterstop voor het eerst een competitiewedstrijd met meer dan één doelpunt verschil. Na de 2-1 winst op Willem II van zaterdag was het bovendien de tweede zege op rij in een Brabantse derby.

Bekijk de stand in de eredivisie | Blom door het stof na rode kaart Willems: 'Baal hier heel erg van' | PSV-spelers spreken Swerts in rust aan op 'matennaaierij'