De Japanse voetbalbond heeft bondscoach Javier Aguirre dinsdag ontslagen.

Aanleiding is het onderzoek dat Spaanse autoriteiten momenteel uitvoeren naar mogelijke matchfixing bij het Spaanse competitieduel tussen Levante en Real Zaragoza in 2011.

De Mexicaan Aguirre was destijds de trainer van Real Zaragoza, dat zich door de 2-1 zege op Levante handhaafde in de Primera Division.

Eind vorig jaar kondigde het Openbaar Ministerie in Spanje een rechtszaak aan tegen de spelers en officials die betrokken waren bij Levante-Real Zaragoza.

In het onderzoek kwam ook de naam van Saïd Boutahar naar voren. De Nederlander die in het verleden uitkwam voor onder meer Feyenoord, Excelsior, RKC Waalwijk, NEC en Willem II wilde weinig kwijt over de zaak. Gabi (Atletico Madrid) en Ander Herrera (Manchester United) speelden ook in het duel.

Verrast

De 56-jarige Aguirre, die in de zomer werd aangesteld door de voetbalbond van Japan, meldde eind vorig jaar verrast te zijn door de beschuldigingen.

"Ik heb twaalf jaar in Spanje gewerkt en nooit iets onethisch of onprofessioneels gedaan. Ik heb ook nooit cadeaus van onbekenden aangenomen."

Aguirre werd vorige maand met Japan in de kwartfinales van de Azië Cup uitgeschakeld na een verloren strafschoppenserie tegen de Verenigde Arabische Emiraten.