FC Utrecht heeft Anouar Kali alsnog voor drie wedstrijden geschorst omdat hij donderdag de kaak van teamgenoot Kristoffer Peterson brak op de training.

De club legde de 23-jarige middenvelder in eerste instantie alleen een geldboete op, maar is daar maandag op teruggekomen.

"Dat is een grote inschattingsfout geweest", zegt algemeen directeur Wilco van Schaik nu. Utrecht kreeg de afgelopen dagen veel kritiek op de beslissing.

Kali mist door zijn schorsing, die twee weken duurt, de competitiewedstrijden tegen Willem II, PSV en FC Dordrecht.

De oud-speler van Roda JC zou oorspronkelijk door een schorsing vanwege vijf gele kaarten woensdag al de wedstrijd tegen Willem II missen, maar die kaart blijkt per ongeluk verkeerd te zijn genoteerd.

Uitgefloten

Bij het verloren thuisduel van zondag met PEC Zwolle werd Kali uitgefloten door de eigen aanhang, al beweerde hij zelf de fluitconcerten niet gehoord te hebben.

"We hebben in de hectiek van de week gemeend het snel te moeten oplossen en nog vóór aanvang van de volgende training een strafmaat bepaald", legt Van Schaik uit op de website van FC Utrecht.

"Die stond, bij nader inzien, niet in verhouding tot wat er zich op het trainingsveld tussen Anouar en Kristoffer heeft afgespeeld. Op dat moment hebben we niet goed ingeschat wat de gevolgen van deze beslissing waren."

"Ik heb er spijt van dat ik niet direct tot het opleggen van een schorsing ben overgegaan. Met diezelfde gedachte kwam Robby Alflen maandagochtend bij mij binnen, dus toen wist ik het zeker."

Spiegel

Kali bood zelf al zijn excuses aan en in overleg met slachtoffer Peterson werd bepaald dat hij gewoon mocht spelen tegen Zwolle. Van Schaik maakt nu ook zijn excuses voor het verkeerd beoordelen van de situatie.

"Het heeft het hele weekend aan mij geknaagd. Moreel gezien is mijn beslissing onjuist geweest. Ik kan mezelf niet recht in de spiegel meer aankijken. Ik vraag de mensen in mijn organisatie om open en eerlijk te zijn. Om fouten toe te geven op het moment dat zij deze maken. Dan moet ik een voorbeeld zijn."

"Ik ga nu net als Kali door het stof. Wij hadden hem moeten schorsen, maar deden dat aanvankelijk niet. Dat doen we nu alsnog. Ik bied mijn excuses aan eenieder die zich gekwetst voelt of zich tekort gedaan voelt naar aanleiding van mijn foutieve beslissing."

Bekijk de beelden van de ruzie tussen Kali en Peterson:

Kali: 'Fluitconcerten FC Utrecht-fans niet gehoord'