Alexandre Vinokoerov heeft maandag opnieuw het dopingbeleid van Astana verdedigd bij de teampresentatie in Dubai.

De ploeg uit Kazachstan ligt onder vuur bij de internationale wielrenunie UCI na twee dopinggevallen bij de proftak en drie bij het opleidingsteam.

"We willen dringend onze geloofwaardigheid terug", vertelde Vinokoerov volgens Belgische media in het beroemde Burj al Arab-hotel.

Astana kreeg pas op het laatste moment een licentie voor de World Tour en de UCI beloofde daarbij een grondig onderzoek naar de ploeg van Tourwinnaar Vincenzo Nibali.

"De audit van de universiteit van Lausanne is ondertussen zo goed als af", vertelt Vinokoerov. Ook de Nederlanders Lars Boom en Lieuwe Westra staan onder contract bij Astana.

Bewaker

De olympisch kampioen van 2012, ooit zelf twee jaar geschorst voor het gebruik van bloeddoping, heeft naar eigen zeggen het beleid van de ploeg helemaal blootgelegd.

"Ik heb tot in het kleinste detail de werking van de ploeg uitgelegd. Elke dokter heeft vijf tot zes renners, elke ploegleider ook."

"Om de drie à vier dagen is er contact met de renners en er is ook een intern controlesysteem. Ik zie niet in wat we nog meer kunnen doen."

"Ik kan toch moeilijk bij elke renner een bewaker zetten? Door onbesproken nog grote rondes te winnen, zullen we bewijzen dat we wel geloofwaardig zijn."

Cultuuromslag

Met name bij het opleidingsteam heeft Astana flink wat veranderingen doorgevoerd. "Met alle beleidsmensen van ons land ben ik er wel van overtuigd dat de cultuur bij de Kazachse jeugd dringend moet omslaan. Ze denken dat ze niet zonder foute middelen kunnen winnen."

"We voeren het biologisch paspoort in voor ongeveer 5.000 aangesloten jongeren. En de mensen die de jongeren op het verkeerde spoor zetten, moeten aangepakt worden."

Hoe ziet de wielerkalender eruit in 2015?