Jérôme Champagne trekt zich terug als kandidaat voor het voorzitterschap van de FIFA, zo heeft de Fransman maandag laten weten.

De oud-bestuurder van de wereldvoetbalbond kreeg niet de vereiste steun van minimaal vijf nationale bonden. "Helaas is het niet gelukt aan dit criterium te voldoen", meldt Champagne in een verklaring.

Champagne kon rekenen op de steun van slechts drie landen. Eerder trok zijn landgenoot David Ginola zich al terug. Ook hij voldeed niet aan de eis om vijf bonden achter zich te krijgen. Champagne voelt zich enigszins belazerd.

''Er is van alles aan gedaan om de enige onafhankelijke kandidaat te elimineren. In het geheim zijn steunbetuigingen uitgedeeld aan de andere kandidaten, waardoor ik vooral in Europa steun ben kwijtgeraakt.''

KNVB-voorzitter Michael van Praag, prins Ali van Jordanië en oud-voetballer Luis Figo kregen dit wél voor elkaar, zo bevestigde de FIFA maandag in een verklaring. Het drietal neemt het op tegen de zittende preses Sepp Blatter.

Onderzoek

Het is nog niet zeker of zij op 29 mei deel kunnen nemen aan de verkiezingen. De FIFA bekijkt of de kandidaten voldoende bestuurlijke ervaring hebben en onderzoekt of ze ooit in aanraking zijn geweest met corruptie.

Wordt dit laatste bewezen, dan gaat er een streep door de kandidatuur. De ethische commissie van de FIFA hoopt het onderzoek naar de kandidaten binnen tien dagen af te ronden.

De 56-jarige Champagne was in 2014 de eerste kandidaat die zichzelf naar voren schoof als uitdager van Blatter.

5 vragen en antwoorden over de kandidatuur van Van Praag