Lasse Schöne vreest dat koploper PSV de komende weken verder uitloopt als Ajax niet snel weer iets van het oude spel hervindt.

"We moeten terug naar de basis. En dan moet het niet iets beter, maar heel veel beter. Anders denk ik dat PSV nog verder uitloopt", aldus Schöne tegen NU.nl.

De Deen en Ajax verspeelden zondag bij Vitesse (1-0 nederlaag) opnieuw dure punten in de race om de titel. Een dag eerder zag Schöne PSV tegen Willem II wel een zege boeken (2-1) en het gat op de ranglijst zo vergroten tot negen punten.

"Als ik zo'n wedstrijd van PSV zie, dan denk ik steeds weer dat ze punten verspelen, maar dat gebeurt niet. Wat dat betreft zie ik op dit moment weinig lichtpuntjes."

Extra kwaliteit

Helemaal uit zijn hoofd heeft de 28-jarige Schöne de titel nog niet gezet, maar hij benadrukt dat het beter is als Ajax even niet denkt aan de strijd met PSV.

"Zolang de vijfde titel op rij mogelijk is, blijf ik erin geloven. Verder moeten we naar onszelf kijken. Praten, goed trainen en zorgen dat we ons eigen spel weer op de rit krijgen. We moeten durven te voetballen, daar ligt onze kracht en dat hebben we voor de winterstop ook geregeld gedaan."

"Maar tegen Vitesse en ook vorige week tegen Feyenoord was ons spel niet om aan te zien. Mischien dat het in de Gelredome iets beter was omdat we minder grote kansen weggaven, maar goed spel hebben we na de winterstop alleen in de eerste helft tegen FC Groningen laten zien. De rest was Ajax onwaardig."

Sinkgraven

In de jacht op verbetering legde Ajax afgelopen weekeinde Daley Sinkgraven vast. De middenvelder komt over van sc Heerenveen en Schöne is blij met zijn komst.

"Ik heb hem een paar keer bij Heerenveen aan het werk gezien. Het is een goede speler, dus ik denk zeker dat hij iets kan toevoegen. Extra kwaliteit is altijd welkom."

Speelronde 20 in 10 cijfers: Grootste achterstand Ajax in jaren