De New England Patriots hebben zondagavond (Amerikaanse tijd) voor de vierde keer in de historie de Super Bowl gewonnen. De ploeg uit de buurt van Boston was in de finale van het American football-seizoen te sterk voor titelverdediger Seattle Seahawks: 28-24.

De ploegen maakten er een prachtige wedstrijd van in Glendale, Arizona, met steeds wisselende kansen. Een 'interception' van Patriots-verdediger Malcolm Butler met nog 26 seconden te gaan besliste het duel in het voordeel van New England.

De Patriots stonden in hun zesde Super Bowl van dit millennium. New England won zijn eerste drie, maar verloor de twee daarna.

Quarterback Tom Brady en coach Bill Belichick waren er bij alle vier de gewonnen Super Bowls bij. Zij evenaarden zo beiden een record; slechts twee andere quarterbacks hebben vier kampioenschapsringen en één andere coach heeft ook vier titels achter zijn naam staan.

De 37-jarige Brady was goed voor 328 yards en vier touchdowns en werd na afloop uitgeroepen tot de meest waardevolle speler (MVP) van de Super Bowl. Dat was hij ook al in 2002 in 2004.

De Seahawks wonnen vorig jaar hun eerste Super Bowl en verzuimden om de eerste ploeg sinds de Patriots (2004 en 2005) te worden die de titel in de Nationall Football League (NFL) prolongeert.

Super Bowl XLIX in beeld

Zangeres Idina Menzel verzorgde voor het duel het Amerikaanse volkslied. © ANP
De twee coaches voor het duel; Pete Carroll (Seahawks, links) en Bill Belichick (Patriots). © ANP
Patriots-speler Brandon LaFell zorgde aan het begin van het tweede kwart via een touchdown voor de eerst punten: 7-0. © ANP
Seattle-quarterback Russell Wilson wist pas met nog vijf minuten te gaan in de helft voor het eerst een medespeler te vinden. © ANP
De tweede succesvolle pass van Wilson zorgde direct voor veel terreinwinst, waardoor Marshawn Lynch van dichtbij kon scoren. © ANP
Lynch zorgde met nog iets meer dan twee minuten te gaan in de eerste helft voor een gelijke stand: 7-7. © ANP
De Patriots reageerden direct. Tom Brady vond Rob Gronkowski voor een touchdown: 14-7. © ANP
De Seahawks hadden nog maar een half minuutje voor rust, maar dat was voor Chris Matthews genoeg om de stand weer gelijk te trekken: 14-14. © ANP
De Seahawks vieren de touchdown. © ANP
Popster Katy Perry verzorgde met hulp van Lenny Kravitz, Missy Elliott en een mechanische tijger de traditionele 'halftime show'. © ANP
De Seahawks begonnen sterk aan de tweede helft, met een field goal en daarna een touchdownpass van Russell Wilson naar Doug Baldwin: 24-14. © ANP
In het vierde en laatste kwart verkleinde New England de achterstand naar drie punten door een touchdownpass van Brady naar Danny Amendola. © ANP
Een touchdown van Julian Edelman bleek de beslissende score: 28-24. © ANP
Uiteraard was de ontlading na afloop groot. © ANP
'MVP' Brady met de Vince Lombardi trofee. © ANP

In toom

De Patriots domineerden de openingsfase van Super Bowl XLIX en hadden bijna het hele eerste kwart de bal. Maar toen de ploeg uit New England op het punt stond te scoren, onderschepte Seahawks-cornerback Jeremy Lane op de rand van de 'end zone' een pass van Brady.

De Patriots wisten in het tweede kwart echter al snel weer op de helft van de Seahawks te verschijnen en na iets meer dan negentien minuten zette de ploeg van Belichick de eerste punten op het scorebord. Brady vond wide receiver Brandon LaFell voor een touchdown: 7-0.

De aanval van de Seahawks kon tot dat moment amper wat bewerkstelligen tegen de Patriots-verdediging. Quarterback Russell Wilson wist pas met nog vijf minuten te gaan in de helft voor het eerst een medespeler te vinden.

Lynch

Met zijn tweede succesvolle pass vond Wilson echter de zelden gebruikte Chris Matthews voor 44 yards en dat stelde running back Marshawn Lynch in staat om van dichtbij de ploegen weer op gelijke hoogte te brengen: 7-7.

De Patriots reageerden direct. Rob Gronkowski, de belangrijkste aanvaller van New England naast Brady, was nog amper in het spel voor gekomen, maar de 1.98 meter lange en 120 kilo zware tight end ving met nog 36 seconden te gaan een touchdown van 22 yards.

De titelverdediger leek met een achterstand de rust in te gaan, maar Wilson leidde de Seahawks in een half minuutje het hele veld over en Matthews zorgde er met zijn tweede vangbal van de avond - en van zijn carrière - voor dat de stand gelijk was na de eerste twee kwarten: 14-14.

Katy Perry

Nadat popster Katy Perry met hulp van Lenny Kravitz, Missy Elliott en een mechanische tijger voor de traditionele 'halftime show' had gezorgd, ging Matthews in de tweede helft verder waarmee hij voor rust begonnen was.

De receiver van de Seahawks ving zijn derde bal en dat leverde een field goal (drie punten) en de eerste voorsprong voor zijn ploeg op: 17-14.

Brady gooide bij zijn eerste keer balbezit na rust zijn tweede 'interception'; Bobby Wagner onderschepte de pass van de Patriots-quarterback. Wilson profiteerde direct door Doug Baldwin te vinden voor een touchdown voor de Seahawks: 24-14.

De Patriots kwamen sterk terug in het vierde en laatste kwart. Eerst gooide Brady naar Danny Amendola voor een touchdown en daarna nam New England een 28-24 voorsprong door een score van Julian Edelman.

Wilson had twee minuten om de titelverdediger alsnog naar de zege te leiden. Een miraculeuze vangbal van Jermaine Kearse bracht de Seahawks heel dicht bij een score, maar Butler onderschepte een pass op de rand van de end zone en besliste zo het enerverende duel.

Brady: 'Denk niet in termen als 'beste ooit''