AZ heeft zich zondag in eigen huis ontdaan van Heracles Almelo. De ploeg van trainer John van den Brom zegevierde met 3-1. PEC Zwolle zegevierde met 2-0 bij FC Utrecht.

Op de ranglijst in de eredivisie klommen de Alkmaarders weer over FC Twente heen, waardoor ze op de vijfde plaats belandden. De Tukkers van coach John Stegeman bleven zestiende.

In de beginfase kwam de thuisploeg al op voorsprong. Een omhaal van aanvoerder Nemanja Gudelj werd vlak voor de doellijn nog getoucheerd door Aron Johannsson en liet doelman Dennis Telgenkamp kansloos.

AZ moest binnen een halfuur al noodgedwongen verder zonder Celso Ortiz, die met een armkwetsuur per brancard van het veld gedragen. Hij werd vervangen door Viktor Elm, die in de tweede helft zelf ook geblesseerd naar de kant moest.

Desondanks vergrootte de subtopper de voorsprong. Tien minuten na de hervatting werd Steven Berghuis door Markus Henriksen in staat gesteld om de score te verdubbelen, waardoor de buit binnen leek voor AZ.

De aansluitingstreffer van de ingevallen aanwinst Brahim Darri, wiens schot vanaf de rand van het zestienmetergebied enigszins van richting veranderd werd, bleek vergeefs. Henriksen bepaalde de eindstand vlak voor tijd zelfs nog op 3-1.

Bekijk de stand in de eredivisie