Mathieu van der Poel kon vlak na de race nog nauwelijks geloven dat hij de wereldtitel bij de profs had veroverd.

"Ik geloof dat ik nog niet helemaal besef wat dit allemaal betekent", zei de 20-jarige renner, die met tranen van geluk over de finish kwam. "Maar ik kijk ernaar uit om een heel jaar in de trui te mogen rijden. Dat is echt geweldig."

Van der Poel had al snel een gat geslagen, maar toch was het een zware race voor hem. "Ik had wel veel vertrouwen gekregen van mijn winst vorige week in Hoogerheide. Maar het was mentaal erg zwaar, want mijn voorsprong was toch niet heel groot."

"In de laatste ronden heb ik steeds tegen mezelf gezegd: je wordt wereldkampioen. Maar ik kan het eigenlijk nog niet geloven."

De jonge Van der Poel pakte negentien jaar na zijn vader Adrie als jongste renner ooit de wereldtitel veldrijden bij de profs, terwijl hij pas laat besliste dat hij bij het WK niet bij de beloften mee zou doen. "Het is de beste keuze in mijn leven tot nu toe."

"Het is wel mooi dat we met drie jonge jongens het podium hebben gehaald. Dit is typerend voor het seizoen."

Van der Haar

Lars van der Haar is normaal gesproken een van de snelste sprinters in het veldrijden, maar hij moest het in de strijd om de zilveren medaille afleggen tegen de Belg Wout van Aert.

"Ik zat stikkapot", verklaarde Van der Haar naderhand. "Toen hij mij in die laatste bocht voorbijging, kon ik niet meer. Ik had geen kracht meer in mijn benen."

Hij leek eerder in de race nog aansluiting te vinden met koploper Van der Poel. "We hadden afgesproken dat we alleen achter elkaar aan zouden gaan als we niemand mee zouden nemen in ons wiel."

"Ik heb gewacht tot het beste er bij Kevin Pauwels eraf was, maar toen was het eigenlijk te laat om Mathieu nog bij te kunnen halen."

Van der Poel pakt wereldtitel veldrijden, brons Van der Haar