Feyenoord heeft zondag een moeizame competitiezege geboekt op ADO Den Haag in De Kuip: 2-1. De Rotterdammers stonden binnen twintig minuten al met 2-0 voor, maar hadden het in de tweede helft nog onnodig moeilijk tegen de bezoekers.

Uitgerekend Lex Immers maakte in de tiende minuut de openingstreffer tegen zijn oude club. Jens Toornstra, ook voormalig speler van ADO, was medeverantwoordelijk voor het tweede doelpunt van Feyenoord.

Timothy Derijck werkte een schot van de aanvallende middenvelder in eigen doel. Vlak na rust deed ADO wat terug via een kopbal van Mike van Duinen, maar verder liet het matig spelende Feyenoord het niet komen.

De ploeg van coach Fred Rutten verkleint door de zege de achterstand op nummer twee Ajax tot vijf punten. De Amsterdammers gingen later op de dag met 1-0 onderuit tegen Vitesse.

Vastberaden

Feyenoord leek in de beginfase nog zo vastberaden om de teleurstellende 0-0 in de Klassieker van vorige week weg te poetsen. De thuisclub zette ADO in de eerste twintig minuten constant onder druk.

Dat resulteerde meteen in twee kansen voor Colin Kazim-Richards, maar de spits was niet overtuigend genoeg in de afronding. Dat gold wel voor Immers, die even later slim een voorzet van Miquel Nelom binnen tikte.

De tweede goal van Feyenoord kwam ook voort uit een actie van de linksback. Zijn voorzet werd weggewerkt en belandde voor de voeten van Toornstra, die meteen uithaalde. De Zuid-Hollander had het geluk dat Derijck de bal op knullige wijze achter zijn eigen keeper Martin Hansen schoot.

Op dat moment had Luke Wilkshire het veld al verlaten met een hamstringblessure. Khalid Boulahrouz was zijn vervanger. In het restant van de eerste helft verzuimde Feyenoord het zwakke ADO op een ruimere achterstand te zetten.

Attente Vermeer

De bezoekers kwamen in de tweede helft een stuk sterker voor de dag. Van Duinen bracht in de 47e minuut de spanning terug met een knappe kopbal uit een vrije trap van Roland Alberg.

Via een kopbal van Danny Bakker was ADO daarna nog een keer gevaarlijk, maar doelman Kenneth Vermeer reageerde attent. Jean-Paul Boëtius faalde vervolgens aan de andere kant door van dichtbij op de paal te mikken in de rebound na een hard schot van Immers.

Feyenoord leek vervolgens niet meer in de problemen te komen tot een van richting veranderd schot van ADO-aanwinst Wilson Eduardo, de eerste versterking na de Chinese overname, over Vermeer heen leek te vallen.

De keeper had echter een knappe redding in huis en behoedde zijn team niet voor de eerste keer dit seizoen voor puntenverlies.

Bekijk de stand in de eredivisie | Immers en Toornstra duperen ADO met pijn in het hart | Rutten vooral tevreden met drie punten in 'vechtwedstrijd'