FC Groningen is woensdag ten koste van Vitesse doorgedrongen tot de halve finale van de KNVB-beker. De Arnhemmers speelden het laatste half uur met tien man en daar profiteerde Groningen optimaal van: 4-0.

Tjarron Chery, Michael de Leeuw, Yoëll van Nieff en Maikel Kieftenbeld bezorgden de ploeg van Erwin de Looi voor het eerst sinds 1989 een plek bij de laatste vier van het bekertoernooi.

Daar zag het lange tijd niet naar uit, want Vitesse was een uur lang de bovenliggende partij in de Euroborg. De formatie van Peter Bosz kreeg voldoende kansen om de score te openen, maar wist zoals wel vaker dit seizoen het overwicht niet om te zetten in doelpunten.

De rode kaart van Guram Kashia na een uur spelen bleek het breekpunt in de wedstrijd. De verdediger werd door Bjôrn Kuipers vanwege een handsbal op de doellijn uit het veld gestuurd. De daaropvolgende penalty werd door De Leeuw nog gemist, maar in de rebound scoorde Chery wel.

De Leeuw verdubbelde daarna al snel de score en Van Nieff en Kieftenbeld maakten de vernedering van Vitesse compleet. 

Geflatteerd

De 4-0 zege van Groningen was echter zeer geflatteerd. Vitesse, dat in de laatste tien duels maar één zege boekte, was voor rust namelijk de bovenliggende partij. De Arnhemmers ondernamen maar liefst dertien doelpogingen, maar wisten niet te scoren.

Uros Djurdjevic was het gevaarlijkst namens Vitesse. De spits had van Bosz een basisplaats gekregen en dacht na een kwartier de score te openen. Hij scoorde uit een rebound na een schot van Valeri Qazaishvili, maar omdat Djurdjevic de bal met de arm beroerde werd de treffer terecht afgekeurd.

De Servische spits was vlak voor rust opnieuw gevaarlijk. Zijn schot in de korte hoek werd gekeerd door Sergio Padt.

Groningen kon daar weinig tegenover stellen en mocht van geluk spreken dat de rust met een gelijke stand werd behaald.

In de tweede helft kreeg Vitesse via Qazaishvili opnieuw de eerste kans. De Georgiër schoot in kansrijke positie over.

Rood Kashia

Na een uur kantelde de wedstrijd vanwege de rode kaart van Kashia. Groningen profiteerde optimaal van de numerieke meerderheid en liep al snel uit naar een 2-0 voorsprong. Van Nieff (schitterend schot) en Kieftenbeld (volley) maakten het feest voor Groningen compleet.

De Noorderlingen plaatsten zich voor de vierde keer in de clubhistorie voor de halve finales. De laatste keer was in 1989. 

Groningen treft in de halve finale Excelsior. FC Twente speelt tegen bekerhouder PEC Zwolle.

Bosz gefrustreerd na forse bekernederlaag Vitesse | FC Twente loot titelhouder PEC in halve finale beker