Ook Luis Figo stelt zich kandidaat voor het voorzitterschap van de FIFA. De Portugees gaat onder meer de strijd aan met de huidige FIFA-preses Sepp Blatter en KNVB-voorzitter Michael van Praag.

"Dit is het moment voor verandering van leiderschap en meer transparantie en solidariteit", licht de oud-aanvaller van FC Barcelona en Real Madrid zijn keuze toe tegenover CNN.

"Ik houd van voetbal en wat ik zie gebeuren met het imago van de FIFA vind ik niet leuk. Als je nu op FIFA zoekt op internet is het eerste woord dat verschijnt 'schandaal'. Dat moet veranderen. Het voetbal verdient beter."

De kandidatuur van Figo komt een dag voor de deadline op donderdag. De 127-voudig Portugees international zegt de steun van vijf nationale bonden te hebben, hetgeen nodig is om zich te mogen mengen in de strijd om het voorzitterschap. In mei vinden de verkiezingen plaats.

"Het wordt een geweldige uitdaging om meer mensen te overtuigen om mij te steunen. En niemand is onaantastbaar", verwijst Figo naar Blatter, die de FIFA sinds 1998 leidt. Voor de Gouden Bal-winnaar van 2000 was het niet openbaar willen maken van het rapport over omkoping bij de toewijzing van de WK's van 2018 en 2022 het moment waarop hij besloot dat hij iets ging doen.

"Toen dacht ik: er moet iets gebeuren. Als je zegt dat je transparant bent en als FIFA vraagt om een onderzoek, dan moet je dat vervolgens ook openbaar maken. Als je niets te verbergen hebt, kun je dat ook doen."

Zesde kandidaat

De 42-jarige Figo de zesde kandidaat om FIFA-preses te worden. De huidige voorzitter Sepp Blatter lijkt favoriet om aan zijn vijfde termijn te beginnen. Van Praag meldde eerder deze week dat hij de strijd aan zal gaan met de 78-jarige Zwitser.

De Nederlandse zaakwaarnemer Mino Raiola besloot zich vervolgens terug te trekken. Hij steunt Van Praag.

Ook de Fransen Jérôme Champagne en David Ginola en prins Ali Bin Al-Hussein van Jordanië willen de functie van Blatter overnemen. Het is nog niet zeker of zij ook de steun hebben van een vijftal bonden.